Розповсюдження лісової пожежі в зоні ЧАЕС призупинено,– ДСНС

5 червня в ДСНС України відбувся брифінг Голови Служби Миколи Чечоткіна та очільника Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталія Петрука щодо загоряння сухої трави з подальшим розповсюдженням пожежі на чотири квартали лісового масиву.

За повідомленням Миколи Чечоткіна, ДСНС негайно залучила авіаційні та наземні сили з метою недопущення розповсюдження пожежі в напрямку Чорнобильської станції.

“Завдяки комплексному застосуванню авіаційних та наземних сил ситуацію вдалося втримати контрольованою, розповсюдження пожежі призупинено, а площу пожежі зменшено з 12 до 6 гектарів”, – зазначив Голова Служби.

Водночас він додав, що гасіння пожежі ускладнювалось сильним вітром з поривами до 20 метрів на секунду.

“Наразі продовжуються заходи щодо остаточної її ліквідації. Верхової пожежі не спостерігається. Здійснюється гасіння окремих осередків тління трави, пеньків та підстилки. Основна частина сил та засобів працює на вирішальному напрямку в районі колишнього села Копачі”, – повідомив Микола Чечоткін.

Окремо Голова Служби підкреслив, що на місці пожежі, у Київській області та у місті Києві здійснюється посилений дозиметричний контроль. Перевищень допустимих норм у Чорнобильській зоні та за її межами не зафіксовано.

Так, станом на 21 годину радіаційний фон у місті Києві складає 11 мікрорентген/год (безпечний рівень – до 30 мікрорентген/год). У місті Чорнобиль радіаційний фон складає 24,1 мікрорентген/год (безпечний рівень – до 50 мікрорентген/год). І на промисловому майданчику Чонобильської АЕС радіаційний фон складає 50,7 мікрорентген/год (безпечний рівень – до 140 мікрорентген/год).

В свою чергу, очільник Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук зауважив, що радіаційний фон в зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану (АСКРС) ДСП «Екоцентр» у безперервному режимі на 39 пунктах. Наразі дані цілодобово надходять до диспетчерського центру раз на 2 хвилини.

You may also like...