Двом правоохоронцям повідомлено про підозру у розголошенні державної таємниці

Слідчими управління спеціальних розслідувань за процесуального керівництва прокурорів відділу Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України у ході розслідування справ про злочини під час Майдану виявляються та розкриваються й інші злочини, вчинені фігурантами цих справ.

Так, під час слідства у кримінальному провадженні за підозрою колишнього заступника начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків столичної міліції у вчиненні низки злочинів у січні 2014 року під час протестних акцій в м. Києві встановлено факти розголошення ним державної таємниці у 2016 році вже, перебуваючи на посаді заступника начальника управління з обслуговування південних областей Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України.

Зокрема, на підставі зібраних доказів, 21.08.2018 у передбачений чинним законодавством спосіб, здійснено повідомлення про підозру колишньому заступнику начальника управління Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 328 КК України (організація розголошення відомостей, що становлять державну таємницю вчинене за попередньою змовою групою осіб, за відсутності ознак державної зради або шпигунства), а також його співучаснику – оперуповноваженому цього підрозділу (на даний час займає посаду виконувача обов’язків начальника відділу Головного управління Національної поліції в Одеській області) за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю вчинене за попередньою змовою групою осіб).

На цей час вирішується питання про обрання запобіжних заходів до підозрюваних, у тому числі щодо діючого правоохоронця, оголошеного в розшук у зв’язку з систематичним ухиленням від слідства.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, 05.12.2017 до суду передано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього заступника начальника ГУ МВС України в м. Києві – начальника кримінальної міліції (організатор вчинення злочинів), заступника начальника УБНОН ГУ МВС України в м. Києві (вищевказаний керівник, що на даний час притягнутий до відповідальності за розголошення державної таємниці), а також заступника начальника відділу і двох оперуповноважених цього ж управління, які обвинувачуються у перевищенні влади та вчиненні за спеціально спланованою операцією, із залученням цивільних осіб «тітушок» в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в м. Києві біля міської лікарні № 17 провокації та наступного спільного з працівниками столичного спецпідрозділу «Беркут» незаконного затримання 6 активістів громадського руху «Автомайдан», застосування до них насильства, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості та умисне пошкодження їх автомобілів. У подальшому відповідно до злочинного плану активістів доставили до одного з райуправлінь міліції м. Києва, де указані правоохоронці надали завідомо неправдиві показання, поєднані з обвинуваченням невинних громадян у тяжких злочинах, на підставі яких їх було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та у наступному арештовано.

Разом з тим судовий розгляд вказаного обвинувального акта до цього часу не розпочато у зв’язку з постійним поданням та тривалими розглядами заяв суддів Дніпровського районного суду м. Києва про відводи та самовідводи.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

You may also like...