Сводка МВД о нарушениях во время проведения выборов

Повідомлення ДЗГ МВС України

щодо стану забезпечення охорони громадського порядку під час виборчого процесу з позачергових виборів народних депутатів України 2007 року ( на 11.30 30.09.2007 року).На виконання розпорядження МВС України в Міністерстві внутрішніх справ та ГУМВС, УМВС України в областях розгорнуто діяльність оперативних штабів з відстеження ситуації, що складається на територіях обслуговування, вжиття адекватних заходів реагування на її зміни, організації та забезпечення охорони громадського порядку й безпеки громадян під час проведення позачергових виборів народних депутатів України.

Для забезпечення проведення позачергових виборів Центральною виборчою комісією України організовано роботу 225 окружних та понад 33,8 тис. дільничних виборчих комісій. На теперішній час на виборчі дільниці завезено понад 37,8 млн. виборчих бюлетенів. Охорону громадського порядку на них забезпечують понад 58,1 тис. правоохоронців.

З 2 серпня по 29 вересня 2007 року під час проведення передвиборчої кампанії з позачергових виборів народних депутатів України до органів внутрішніх справ з усіх регіонів держави надійшло 350 повідомлень про події.

Серед них:

– хуліганські прояви – 137;

– крадіжки, пограбування, розбійні напади – 42;

– повідомлення про підкуп виборців – 30;

– поширення неправдивої інформації про певні політичні сили – 23;

– незаконна агітаційна діяльність – 15;

– перешкоджання агітаційній діяльності – 12;

– ДТП – 8;

– втрата печатки – 7;

– пожежі, підпали – 2;

– інші – 74.

Унаслідок проведених перевірок за зібраними матеріалами:

Порушено кримінальних справ – 24:

– 13 – за ст. 296 (хуліганство) КК України;

– 3 – за ст. 187 (розбій) КК України;

– 3 – за ст. 185 (крадіжка) КК України;

– 3 – за ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України;

– 1 – за ст. 357 (зловживання службовим становищем) КК України;

– 1 – за ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) КК України.

Зокрема:

Протягом доби до органів внутрішніх справ України надійшло 28 повідомлень про події та правопорушення пов’язані з виборчим процесом.

30 вересня 2007 року о 06.50 у м. Маріуполі Донецької області на виборчій дільниці № 51 (розташована в приміщенні міського пологового будинку) виборчого округу № 48 було виявлено з вогнепальним пораненням труп слідчого СВ Іллічівського РВ Маріупольського МУ лейтенанта міліції Дудки Ніни Миколаївни, 1984 р.н.

Інформацію отримано в телефонному режимі від представника робочої групи оперативного штабу ГУМВС України в Донецькій області. Інші обставини події зясовуються.

У Голосіївському та Печерському районах міста Києва працівниками міліції затримано 21-річного та 24-річного місцевих жителів, які на електроопорах розклеювали агітаційні листівки виборчого блоку Людмили Супрун – Український регіональний актив та політичної партії “Пора”. Відносно правопорушників складено протоколи про адміністративні правопорушення передбачені ст.212-14 КУпАП (порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях).

У Дарницькому районі столиці до міліції звернувся 34-річний місцевий житель із заявою про пошкодження невідомою особою лобового скло його автомашини «Шевроле», яка закріплена на час виборів за виборчою дільницею № 112 територіального виборчого округу № 223.

У селі Старі Петрівці Вишгородського району та місті Обухові Київської області працівниками міліції виявлено агітаційні плакати Партії регіонів й виборчого блоку «Християнський блок».

У місті Сімферополі та селищі Леніному Автономної Республіки Крим працівниками міліції виявлено чотири агітаційні плакати Прогресивної соціалістичної партії України та по одному – Соціалістичної партії України й Партії Вільних Демократів.

У місті Судаку Автономної Республіки Крим до міліції звернулася 40-річна місцева жителька, голова виборчої комісії дільниці № 71 територіального виборчого округу № 6 із повідомленням про відсутність у складі виборчої комісії згаданої дільниці секретаря, оскільки попередній відмовився від зазначеної посади.

У місті Севастополі до міліції звернулася 52-річна місцева жителька, голова виборчої комісії дільниці № 101 територіального виборчого округу № 225 із заявою про втрату за невідомих обставин ключів від сейфу, у якому зберігаються виборчі бюлетені.

У місті Дніпропетровську до міліції надійшло повідомлення про те, що на виборчій дільниці № 94 територіального виборчого округу № 27 29-річний голова виборчої комісії згаданої дільниці не помістив до сейфу коробку з бюлетенями для голосування.

У місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області до міліції звернувся 54-річний місцевий житель, голова виборчої комісії дільниці № 62 територіального виборчого округу № 30 із заявою про виявлення відсутності одного бланку під час перевірки кількості отриманих виборчих бюлетенів.

29 вересня у місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області до міліції надійшло повідомлення про виявлення агітаційного плакату з написом «Голосуючи за регіони, вибираєш мером В. Швеця».

У місті Краматорську Донецької області до міліції звернулася 30-річна місцева жителька, голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 51. Вона заявила, що днями з приміщення, де розташований згаданий округ, за невідомих обставин зникли 22 бланки протоколів про підведення підсумків голосування, пломбіратори та два спеціальні пакети. Вжитими заходами працівниками міліції зниклі речі знайдено.

У місті Новоукраїнці Кіровоградської області до міліції звернулася 42-річна місцева жителька чоловік якої, голова районного осередку виборчого блоку «НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА». Вона заявила, що минулої ночі невідомий розбив шибки двох вікон у їх будинку.

В місті Дрогобичі Львівської області до міліції надійшла інформація, що до обласної прокуратури по телефону звернулася голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 122 із заявою, що в зазначеному окрузі не в повному об’ємі готові списки виборців.

В місті Новій Одесі Миколаївської області виявлено розклеєними на електроопорах агітаційні листівки різних виборчих блоків.

У місті Одесі до міліції звернувся 43-річний громадянин Сполучених Штатів Америки, офіційний спостерігач від міжнародної організації «Міжнародний Республіканський Інститут» із заявою, що в барі готелю «Лондонський» невідомий вдарив його в обличчя.

У місті Одесі в приміщенні їдальні загальноосвітньої школи № 24, де розташовані виборчі дільниці № 60 та № 61 територіального виборчого округу № 132, виникло загорання, за попередніми даними внаслідок короткого замикання електропроводки, яке було ліквідоване через п’ять хвилин. Люди не постраждали.

У селищі Рокитному Рівненської області до міліції звернувся 47-річний місцевий житель, голова виборчого штабу районного осередку Партії регіонів. Він заявив, що 48-річний житель села Масевичі Рокитнівського району, пропонував своїм односельцям 150 грн. за кожний незаповнений бюлетень для голосування.

У місті Харкові до міліції поштою надійшла заява від народного депутата України 5-го скликання Д. Святаша, 1971 р.народження. Він заявив, що невідомі по телефону погрожують фізичною розправою водіям та волонтерам громадської організації «Регіони України», які будуть брати участь в доброчинній акції «За чесні вибори».

У місті Харкові до міліції звернулася місцева жителька, голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 176. Вона заявила, що на виборчій дільниці № 67 згаданого округу 750 бюлетенів для голосування були скріплені печаткою з іншим номером.

В місті Херсоні до міліції надійшла інформація, що до обласної прокуратури звернувся голова міського осередку виборчого блоку “Блок Литвина” Величко, з проханням забезпечити охорону громадського порядку поблизу приміщення згаданого осередку.

У місті Генічеську Херсонської області до міліції звернувся 72-річний житель села Миколаївка Генічеського району. Він заявив, що минулого дня невідомі пропонували йому дві тонни вугілля, якщо заявник буде голосувати за Партію регіонів.

ДЗГ МВС України

You may also like...