«Мигрант» выявил в Украине около 1200 нелегальных мигрантов

У період з 9 по 15 листопада 2007 року на території держави пройшла загальнодержавна оперативно-профілактична операція «Мігрант» до проведено якої було залучено понад 7 200 працівників органів внутрішніх справ. Правоохоронцями здійснено перевірку близько 109 тисяч об’єктів можливого перебування іноземців серед яких приватні адреси, гуртожитки, готелі, навчальні заклади, туристичні організації, ринки, вокзали, аеропорти тощо. Під час операції оперативники затримали 6 організованих груп нелегальних мігрантів у складі 42 осіб, які незаконно перетнули державний кордон. Зокрема, в АР Крим у ході перевірки приватних адрес в м. Ялта було затримано вісім громадян Узбекистану, які перебували на території України нелегально.

Загалом, виявлено 1183 незаконних мігрантів: відносно 963 іноземців-порушників прийнято рішення про видворення за межі держави, зокрема – 52 особи видворено у примусовому порядку; 746 іноземцям скорочено термін перебування в Україні; виявлено та притягнуто до адміністративної відповідальності 1200 фізичних осіб, які приймали іноземців з порушенням встановленого порядку, або своїми діями сприяли іноземцям у вчиненні ними порушень міграційного законодавства; понад 4 300 іноземців-порушників правил перебування в Україні притягнуто до адміністративної відповідальності; порушено 7 кримінальних справ за незаконне переправлення осіб через державний кордон; розкрито 68 злочинів, що скоєні іноземними громадянами. Активну участь у проведенні операції «Мігрант» брали працівники міліції громадської безпеки, підрозділів боротьби з і злочинами пов’язаними з торгівлею людьми, карного розшуку, державної служби боротьби з економічною злочинністю, державної служб охорони.

Так, у Запорізькій області працівники міліції затримали 37-річного громадянина Грузії, який намагався дати хабар у сумі 100 доларів США начальнику відділу громадянства за не притягання керівника одного приватного підприємства до адміністративної відповідальності за статтею 204 КУпАП (Порушення порядку працевлаштування, прийняття на навчання, надання житла, реєстрації, прописки або виписки іноземців та осіб без громадянства та оформлення для них документів).

На Одещині правоохоронці припинили діяльність злочинної групи, до складу якої входили троє місцевих жителів. Зловмисники упродовж вересня-листопада 2007 року організували та забезпечували функціонування каналу перевезення нелегальних мігрантів з Китайської Народної Республіки в Україну. Під час спроби незаконного переміщення через Державний кордон трьох громадян Китаю учасників організованої групи було затримано. За цим фактом відносно організаторів каналу нелегальної міграції порушено кримінальні справи за ознаками складу злочину, передбаченого статтею 332 Кримінального кодексу України.

У Миколаївській області викрито учасників злочинної групи з міжнародними зв’язками, які упродовж 2002-2006 років шляхом виготовлення та використання підроблених документів забезпечували набуття громадянства України вихідцям з країн СНД (Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови) з метою подальшого їх виїзду до країн Європейського Союзу.

Також слід відмітити ефективну роботу під час операції «Мігрант» служб міліції, підрозділів охорони державного кордону і Служби безпеки України у Волинській і Чернігівських областях, де під час спроб незаконного перетину кордону спільними зусиллями затримано дві групи нелегальних мігрантів. Так, у лісосмузі поблизу Любомльскького району було затримано троє нелегальних мігрантів. Ними виявилися громадяни Грузії, які намагалися перетнути державний кордон з Республікою Польща поза пунктом пропуску через державний кордон.

ДЗГ МВС України (за матеріалами ДДГІРФО МВС України)

You may also like...