За прошедшие сутки возбуждено 99 уголовных дел за преступления экономической направленности

Упродовж минулої доби порушено 99 кримінальних справ за злочини економічної спрямованості, з них 37 – у сфері службової діяльності, у тому числі 7 – про хабарництво. Серед порушених кримінальних справ на пріоритетних напрямах економіки 28 – у сфері банківської діяльності, 17 – в агропромисловому комплексі, 12 – у сфері приватизації, 7 – у паливно-енергетичному комплексі, 5 – у бюджетній сфері та 2 – у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Кілька прикладів:

На Житомирщині за матеріалами працівників Управління оперативних розробок Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.221 та ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України (незаконні дії у разі банкрутства та службове підроблення), стосовно арбітражного керуючого санацією відкритого акціонерного товариства. Зловмисник у 2005-2007 роках підробив низку документів з підписами кредиторів, на підставі яких було проведено ряд безтоварних операцій з товариством з обмеженою відповідальністю. Внаслідок цього виникла штучна кредиторська заборгованість, у зв’язку з чим постановою Вищого господарського суду України товариство було визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. В результаті таких протиправних дій зазначеному ВАТ завдано збитки на суму понад 3,9 млн. гривень.

У Києві за матеріалами співробітників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство), стосовно посадових осіб товариства з обмеженою відповідальністю. Правопорушники упродовж 2003-2007 років, всупереч рішення Вищого арбітражного суду України про скасування реєстрації вказаного товариства, видавали себе за представника власника нежитлової будівлі загальною площею 3,5 тис. кв. м у столиці й здавали її в оренду суб’єктам підприємницької діяльності. У результаті цього згадані посадові особи незаконно заволоділи грошовими коштами на загальну суму понад 1,2 млн. гривень.

На Полтавщині за матеріалами оперативників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем), стосовно колишнього заступника голови правління акціонерного товариства. Зловмисник у 1999 році умисно, зловживаючи службовим становищем, всупереч рішенню виконавчого комітету міської ради щодо передачі до комунальної власності міста приміщення кафе, що належало акціонерному товариству, реалізував його, внаслідок чого державі завдано збитки на суму 123,4 тис. гривень.

Андрій Лис, Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, для УК

You may also like...