Скандал: за преступной застройкой «Пейзажной аллеи» стоит Турчинов!

З’ясувалося, що топ-рейтинг найзухваліших забудовників у Києві від БЮТ очолює власне «сірий кардинал» Юлії Тимошенко!Слідом за розпорядженням Київського міського голови Леоніда Черновецького про зупинку незаконного будівництва на Пейзажній алеї, мер своїм рішенням скасував резонансну забудову на Пейзажній алеї. За словами столичного мера, на цій історичній території буде облаштовано парк. Зазначимо, що на перетині Десятинного провулку і Пейзажної алеї вже протягом чотирьох років ТОВ «УМ-Інвест» на замовлення Міністерства закордонних справ намагалося звести багатоповерхівку з підземним паркінгом. Як з`ясував кореспондент «НК», за цією скандальною забудовою стоять перший віце-прем`єр Олександр Турчинов та олігарх від БЮТ Богдан Губський.

Будівництво на Пейзажній алеї є одним із найскандальніших у столиці. Проте мало кому відомо те, хто саме стоїть за цим скандальним будівництвом. Для опису повної картини того, що відбувається, повернімося в минуле, а зокрема у 2004 рік, коли Міністерство зовнішніх справ (МЗС) уклало інвестиційний договір з ВАТ «Українське майно» на будівництво житлового дев’ятиповерхового будинку на Пейзажній алеї. Проте частка МЗС у згаданому будівництві складала лише 20 %, решту отримувало «Українське майно». Отже, фактично МЗС виступало лише прикриттям для цієї бізнес-структури.

Тепер спробуємо розібратись у фігурантах, причетних до скандального будівництва, котрих, до речі, чимало.

Станом на минулий рік акціями «Українського майна» володіла американська компанія ECLAD Invest Ltd та бізнесмен і колишній консул Філіппін Валерій Коваленко. Акції «Українського майна» ECLAD Invest Ltd придбала у ВАТ «Л-Холдинг». У свою чергу, найбільшим акціонером «Л-Холдингу» було ВАТ «Центр фінансових технологій», 26,2% акцій якого станом на минулий рік належали нинішньому першому віце-прем’єр-міністру Олександрові Турчинову. А станом на 25 лютого цього року 32,9% акцій цього підприємства перебувають у власності Ганни Турчинової – дружини пана Олександра. Проте на цьому історія не закінчується. Засновником «Центру фінансових технологій» була фірма «Інститут економічних реформ», найбільшим акціонером якої виступало ТОВ «Корпорація транспорт», а засновниками «Корпорації транспорт» стали Юлія Тимошенко й Олександр Тимошенко.

Та повернімося до будівництва. У грудні минулого року, коли скандал із “будинком МЗС” сягнув піку, прес-служба МЗС заявила, що договір з «Українським майном» розірваний, повноваження в забудовника відкликані, але про справжні причини та ініціатора розриву нічого не відомо. Після усунення «Українського майна» побудувати «дипломатичний» хмарочос намагалась інша компанія – ТОВ «УМ-Інвест», 50% акцій якого належали Сергієві Піндичу, котрий також керує ЗАТ «Едем і К». Заснувала «Едем і К» фірма «Європа ікс», акціями якої володіла фірма Олександра Турчинова «Центр фінансових технологій». Крім того, пан Турчинов через ВАТ «Центр фінансових технологій» контролює ТОВ «Будінвест-капітал», де директором і є вищезгаданий Сергій Піндич. Зазначимо, що «Будінвест-капітал», відомий своїм рейдерським захопленням будівлі – пам’ятника архітектури на вул. Горького (Антоновича), 44.

Інший засновник ТОВ «УМ-Інвест» – фірма ТОВ «Інвестпромбуд» – не менш цікавий: тут 99% акцій належать ТОВ «Воллбрідж» Холдінгс, директор якого Тетяна Воловик працює в ТОВ «Експотрейд»(99% акцій належать ЗАТ «Промислово-фінансовий концерн «Славутич», де одним з акціонерів є бютівський олігарх Богдан Губський. На додаток варто лише зазначити, що, набираючи один із телефонних номерів «Воллбріджу», можна потрапити до Фонду інтелектуальної співпраці «Україна XXI століття», засновником якого є Богдан Губський.

Цікаво, що нещодавно Олександр Турчинов заявив, що його однопартійці не причетні до будівельного бізнесу. І повідомив, що будівництво на одному зі скандальних будмайданчиків на території Жовтневої лікарні буде зупинене завдяки тиску з боку уряду Тимошенко. Утім, усе це виявилося лише передвиборчими заявами. Насправді ж з`ясувалося, що топ-рейтинг найзухваліших забудовників у Києві від БЮТ очолює власне «сірий кардинал» Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, що минулого місяця МЗС України оприлюднило інформацію про те, що воно направило листа до ЮНЕСКО, у якому наполягало на повторному рішенні щодо будівництва на зазначеній земельній ділянці. Цікаво, що ЮНЕСКО вже висловлювалася про неможливість цього будівництва, мотивуючи своє рішення тим, що згадана територія належить до заповідника «Стародавній Київ», який перебуває під охороною міжнародної організації. Загалом же в Україні існують два об’єкти, що перебувають під охороною ЮНЕСКО: заповідник «Стародавній Київ» та історичний центр Львова.

На неможливості порушення попереднього рішення ЮНЕСКО наполягали всі учасники слухань у понеділок, що минув. «Важко собі уявити, що італійські олігархи могли додуматися будувати багатоповерхівку, скажімо, на території Римського форуму. Треба взяти до уваги, що цим будівництвом ми знищуємо свою національну ідентифікацію», – сказала адвокат Ольга Піддубна.

Ольга Артеменко, Київ

You may also like...