«Операция «Ы»: сговор двух кумушек

Красти нічого не потрібно — до вас уже все викрадено. Фраза із відомої радянської кінокомедії якнайкраще підходить до історії, що трапилась в одному із невеличких сіл Теофіпольського району Хмельницької області. Продавець єдиного магазину на селі разом із своєю кумою інсценізували його пограбування.Перед роботодавцем жінка зарекомендувала себе порядною та чесною людиною. Після третього року співпраці, 43-річний власник магазину довіряв їй як собі, та й ставився як до родички: окрім зарплатні, до кожного свята робив подарунки, одним словом — не ображав. Та й навідувати свій маленький бізнес став раз-два на тиждень — бо ж мав гарну господиню у магазині.

Але ж довіряй — та перевіряй. Раз на півроку у крамниці проходила ревізія. А цього разу продавець вигадувала усілякі причини, щоб відтягнути мить звірки за рахунками. Вона то знала, що заборгувала господареві величезну суму грошей, оскільки за останніх півроку не раз «позичала» гроші з каси і різноманітний крам.

Окрім того жінка вигадала ще одну схему власного збагачення. У сільському магазині люди частенько купують товари у борг, чесно повертаючи гроші під час отримання чергової зарплатні. Без цього на селі не можна. Буває, що попередній борг покупець віддає і одразу записує у спеціальний зошит новий. Продавець же вела подвійну бухгалтерію: для власника записувала меншу суму, а різницю забирала собі, пізніше пояснюючи, що таким чином хотіла повернути борги. Але чи хотіла? За місяць до скоєння злочину, жінка кілька разів розповідала односельцям, що уночі спрацьовує сигналізація, замовчуючи про надзвичайну подію господареві.

Прибувши на нічний виклик, опергрупа Теофіпольського РВ УМВС України в Хмельницькій області побачила, що жінка прив‘язана до вхідних дверей магазину, а у самому приміщенні особливого розгардіяшу не спостерігалося. Окрім того службовий пес ніяк не міг взяти слід зловмисників, раз по раз повертаючись до крамниці.

Пізніше продавець красномовно розповідала, що прийшла до магазину на спрацювання сигналізації. Там їй хтось приставив ніж до горла, зв‘язав і наказав мовчати, під острахом втрати життя. Потім зловмисник взяв із каси 5 тисяч гривень, спиртні напої і втік. Що цікаво, жінку зв‘язали так вправно, що вона змогла дістати мобільний телефон і повідомити про пограбування власникові магазину. Перевіряючи рахунки, підприємець не зміг дорахуватися …. 29,5 тисяч гривень. Саме стільки «позичила» у нього за півроку вправна селянка.

Під час іншої розмови із працівниками міліції, уже у якості підозрюваної, продавець розповіла, що думка про інсценізацію пограбування виникла, коли зрозуміла, що повернути гроші роботодавцеві не встигне, а каятися у скоєному сміливості не вистачить. До того ж і кума заборгувала їй чотири тисячі гривень. Тож жінка пообіцяла «списати» тій борг, якщо допоможе у справі. Колишній бібліотечний працівник захоплювалась читанням детективів, і одразу зметикувала, як можна приховати недостачу.

Наразі родичі затриманої повернули підприємцеві 20 тисяч гривень, а сама вона разом із кумою невдовзі постане перед судом.

Юлія Гринь, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області

You may also like...