Телефонный аферизм: «Дай зателефонувати?»

Щоби там не говорили, а у наших людей – широка та щедра душа. Потрібно дати другові зателефонувати – прошу! Шкода лише, що ті, кому зробили послугу і дозволили скористатися чужим мобільним – не зупиняються на дзвінку, їм телефон чужий кортить заграбастати. 

По Сумщині  таких шахраїв – греблю гати.

До 17-річного студента одного з вищих навчальних закладів Конотопа підійшов його 21-річний знайомий та попросив “до завтра” мобільний телефон. “Я тобі зателефоную, ми зустрінемось і тоді віддам мобільний” – запевнив він. Студент, не вагаючись, віддав трубку. Проте обіцяного не дочекався. Сплинуло десять днів, а мобільний так ніхто і не повернув. Коли батько постраждалого дізнався, то звернувся за допомогою до міліціонерів. Того ж вечора, отримавши інформацію про злочин, правоохоронці встановили особу зловмисника і затримали його. Підозрюваний пояснив, мобільний він і не збирався повертати. Відніс у ломбард, а за отримані 340 гривень розплатився з боргами. Наразі телефон вилучений і буде повернутий господарю. Відносно затриманого, до речі раніше судимого за аналогічний злочин, вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками ч.2 ст.190 КК України – “Шахрайство, вчинене повторно”.

Теж не байдужого до чужих мобільних затримали в Охтирці. Останній раз йому сподобався телефон сусіда навпроти. Сусід був добре напідпитку, а тому в надії, що з похмілля на ранок той нічого не згадає, шахрай попросив зателефонувати, та так і залишив телефон у себе. Проте наступного дня пам’ять законного власника мобілки не підвела. Він звернувся до міліції. Телефон вилучили, а проти підозрюваного порушили кримінальну справу. Наразі він в слідчому ізоляторі. Шахрая судитимуть вже вдруге – перший раз за викрадення мобільного, тепер – за шахрайство (ч.1 ст.190).

Влаштовуючись на роботу в один з супермаркетів міста, 28-річний сумчанин не здогадувався, що невдовзі доведеться написати заяву до міліції на свого напарника. Останній попросив телефон на кілька хвилин, вийшов надвір і не повернувся. Як пізніше з’ясують, телефон підозрюваний відніс в ломбард за отримав за нього 140 гривень. Власник телефону такому розвитку подій здивувався, говорив, що «свого часу безліч разів давав комусь зателефонувати, проте завжди мобільний повертали.» Одначе в людях не розчарувався, і телефоном завжди поділиться, якщо комусь негайно треба буде зробити дзвінок.

Насьогодні мобільні телефони – ласа приманка для шахраїв, грабіжників та крадіїв. А тому міліція вкотре нагадує не бути надто безпечними. Якщо ж давати зателефонувати, то добре знайомим людям, в порядності яких впевнені стовідсотково.

СЗГ ГУМВС України в Сумській області

You may also like...