Працівниками харківського ДСБЕЗ попереджено незаконне відшкодування ПДВ на 150 мільйонів гривень

Як повідомили УК в Департаменті Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, на Харківщині працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили злочинну організацію, діяльність якої була спрямована на викрадення державних коштів шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість.  

Як встановили оперативники ДСБЕЗ, до складу угруповання входило чотирнадцять зловмисників, переважна більшість з яких – керівники комерційних структур. Для реалізації планів учасниками злочинної організації були розроблені схеми проведення безтоварних операцій, згідно з якими між названими комерційними структурами укладались фіктивні договори купівлі-продажу товарів на суму від 5 до 65 мільйонів гривень.

Не маючи самих товарів у наявності, вони оформлювали фіктивні документи про нібито зроблену угоду купівлі-продажу. Після цих оборудок зловмисники подавали до податкових органів Харківської області декларації з вимогами відшкодувати ПДВ. Оскільки четверо із угруповання працювали на різних посадах в органах податкової адміністрації – зловмисники отримували висновки про законність відшкодування заявлених сум ПДВ.

На підставі цих висновків відділами державного казначейства на розрахункові рахунки комерційних підприємств, які очолювали учасники злочинного угруповання, були перераховані бюджетні кошти на загальну суму понад 50 мільйонів гривень. Окрім цього, шахраями були заявлені до відшкодування (однак – ще не отримані) кошти у сумі майже 150 мільйонів гривень.

Загалом, працівниками ДСБЕЗ було викрито 15 злочинних схем заволодіння бюджетними грошовими коштами у вигляді незаконного відшкодування ПДВ. За вказаними фактами було порушено низку кримінальних справ і викрадачам державних коштів уже пред’явлено обвинувачення. На даний час двоє найактивніших шахраїв утримуються під вартою в слідчому ізоляторі, стосовно решти правопорушників обрано запобіжних захід – підписка про невиїзд. Закінчення розслідування цих злочинів наразі завершено і кримінальна справа за обвинуваченням усіх учасників злочинної спільноти передана до Печерського районного суду м. Києва.

You may also like...