Біля Києв рубають заповідний ліс, аби продати землю під котеджі (фото)

Побачивши групу журналістів, робочі глушать трактор, відкладають бензопилу і швидко рушають до лісу. Але на п’ятнадцятиградусному морозі з вітром довго не поховаєшся. І незабаром мужики, спрямовуючи погляди в землю, виходять з-за дерев і прямують грітися до двох великих вогнищ. Мужики рубають ліс.

Активістом Зеленого патруля став: Антон ЗІКОРА
Фото: Сергія КАМШИЛІНА

– Хто ви? Яку організацію представляєте? – запитуємо ми.

– Боярське лісництво. Усі подробиці – у нашого начальства, це в селі Лісники, – неохоче відповідають вони.

– А чому на вас немає касок, чому тут немає позначення, що йде вирубка? – не відступають журналісти. Робітники у відповідь тільки розводять руками.

Незабаром на місце приїжджає Валерій Мельник, майстер ділянки, на якій ведеться вирубка.

Біля Києв рубають заповідний ліс

Ось такий "хворий" ліс…

Лісницький "начальник" каже, що все проходить цілком законно і пред’являє нам якийсь документ – розпорядження до заготівлі ліквідної сировини.

На думку Мельника, цей папірець дає дозвіл на вирубку. Правда, там, де повинна стояти печатка – порожньо.

Майстер каже, що відбувається звичайна санітарна вирубка: цей ліс хворий.

– На місці цього лісу посадимо інший, – повідомляє він.

Однак у кількох сотнях метрів від цієї вирубки є ділянка, де вже провели таку «санітарну» роботу. Зараз там просто кущі. Про те, щоб посадити нові дерева, ніхто й не думав.

– Вони хочуть вирубати ліс частинами, зробивши в ньому прогалини, щоб потім сказати: ніякого лісу немає. Тут один чагарник. Мета зрозуміла: віддати потім ці землі під забудови, – говорить Сергій Васильков, голова Київської обласної громадської організації «Лісник», створеної для захисту лісу.

Село Лісники, що знаходиться в декількох кілометрах від столиці, напевно, одне із «найжирніших» на Київщині. Те, що місцеві жителі називають тут хатами, краще іменувати палацами.

Біля Києв рубають заповідний ліс-2

Оці бідолахи виконують волю якихось скоробагатьків

Воно й зрозуміло: основний контингент лісниківців – багаті люди, які займаються серйозними справами в столиці.

З огляду на це – а також на дуже мальовничі місця – квадратний метр землі в Лісниках коштує майже стільки ж, скільки в центрі Києва.

Саме селище межує з 718 гектарами лісу. Це південне зелене підчерев’я (і водночас легені) Києва, яке знаходиться між п’ятьма населеними пунктами – Лісники, Хотів, Ходосіївка, Круглик, Кременище.

Проте сьогодні вікові сосни та дуби опинилися під загрозою знищення. На території, підпорядкованій Лісниківський раді, йде інтенсивна вирубка. Землю, яка колись належала аграрному університету, в минулому році передали приватним особам – тридцять дві людини отримали ділянки під забудови.

Під пилку пішли корабельні сосни і шістдесятирічні дуби, кожен з яких коштує приблизно по $10 тисяч. Все відбувається в нашому стилі: без належної документації, з нехтуванням правил. Тому зрубаними виявляються абсолютно здорові дерева.

Особлива біль – знищення червоних канадських дубів, які ще недавно підсаджували тут. Сьогодні багато з цих дерев стоять позначені червоними стрічками – знак того, що вони будуть знищені. Поряд iз ними – воронки.

Біля Києв рубають заповідний ліс-3

Документ на "санітарну вирубку" – чомусь без печатки

Дуби вартістю 500-600 доларів кожен видобувають разом з коренем. Якщо на місці лісу будуть побудовані будинки, то зникнуть наявні тут Змієві вали – оборонні споруди II-VII століть.

Найцікавіше те, що в сільській раді Лісників роблять вигляд, що не знають про знищення лісу. Його голова Олена Сагач почула про це тільки від мене – хоча, за її словами, їй відомо все, що відбувається на підвладній території.

Також вперше про вирубку лісу та знищення канадських дубів поруч із селищем узнала депутат місцевої ради Олена Мельник. Не в темі і редактор місцевої газети «Голос громад Київщини» Вадим Богачук.

І тільки юрист Лісниківської райради Олександр Марчук сказав, що рада робила з цього приводу запит у відповідні інстанції. Там повідомили, що йде санітарне очищення лісу.

Дивно, звичайно, що про вирубку знає тільки один юрист. І взагалі в Лісниках багато дивного.

Дивною була смерть колишнього голови сільради Олексієнко, яка загинула в минулому році в автокатастрофі, в результаті чого були призначені вибори нового голови.

Біля Києв рубають заповідний ліс-4

"Хворий" ліс регулярно вивозиться цілими машинами

Дивним було і самогубство кандидата Логвиненко, який – після Сагач – зайняв друге місце.

Дивно ще ось що. 26 грудня 2007 Лісниківська райрада ухвалила рішення про розширення ботанічного заказника «Гора Козинська», створення дендропарку в урочищі Безодня і проголошення об’єктів природно-заповідного фонду «Замкова гора» та «Урочище Панське».

Всі перераховані території – частина того самого лісу, в якому сьогодні ведеться вирубка. У серпні 2008, вже після загибелі Олексієнко, природоохоронні постанови були скасовані. Ліс став беззахисним.

– У нас одна надія – на те, що люди все ж проявлять свідомість і солідарність, – говорить Васильков. – Тому наша організація «Лісник» виступає за те, щоб цей ліс був оголошений державним заповідником. Інакше його не відстояти.

ZaUA

You may also like...