Янукович обратился к народу, Тимошенко и коалиции

Пресс-служба ПР распространила следующее обращение В. Януковича: 

Дорогі співвітчизники, друзі, соратники!

Дякую вам за підтримку, яку ви надавали мені під час виборів! Я докладу усіх сил, щоб виправдати вашу довіру!

Ці вибори показали усьому світові, що Україна є демократичною країною, а це означає, що ми подолаємо проблеми та реалізуємо реформи. І увійдемо до спільноти найбільш благополучних країн світу.

Україна – велика держава. Ми різні: живемо в містах та у селах, на Заході і Сході, по-різному ставимося до нашої історії. Але я певен, що політика та вибори не повинні розділяти суспільство, а навпаки, – об’єднувати людей.

Я зустрічався з сотнями тисяч людей у всіх регіонах нашої країни. Я розмовляв з шахтарями та військовими, з металургами та домогосподарками, з фермерами та пенсіонерами, зі студентами та робітниками. Нас усіх об’єднує одна велика мрія.

Ми всі хочемо жити у вільній, стабільній, демократичній країні, де благополуччя кожної людини – це головна турбота держави. Де людина захищена законом та сама поважає закон. Де кожен може знайти гідну роботу. Де молодь має життєві перспективи, а ветеранам забезпечене гідне життя.

Ми всі хочемо пишатися своєю країною! І це головне, що об’єднує наш народ! Тому економічний добробут кожного громадянина та об’єднання країни будуть головними пріоритетами у моїй діяльності.

Я вважаю, що Україна має добрі перспективи економічного росту, і в майбутньому може увійти в сім’ю економічно розвинутих країн світу. Але для цього необхідне потужне прискорення в економіці та соціальній сфері.

Україні необхідна стратегія інноваційного стрибка, яка стане основою цього прискорення. Це – стратегія підтримки пріоритетних напрямків, де позиції нашої держави сильні та можуть стати основою для міжнародної співпраці. Це, наприклад, такі напрямки, як: металургія, авіабудівництво, ракетобудування, ядерна енергетика, військово-промисловий та аграрний комплекси. І тут треба сказати про пріоритети України на міжнародній арені.

Ми будемо утверджувати Україну як соборну та незалежну, територіально цілісну державу. Україна буде мати авторитет у світі, та добрі і рівноправні відносини з усіма своїми партнерами.

Ми поважаємо суверенітет, незалежність та територіальну цілісність усіх наших партнерів, і розраховуємо на таке ж ставлення до нас.

Ми – міст між Заходом та Сходом. Ми оточені дружніми країнами, ми відкриті для нових ідей.

Ми обираємо демократичний шлях. Наша економіка тісно інтегрована з економікою Росії та країн СНД, і стає все більш інтегрованою з Заходом.

Важливо, щоб ми розвивали всі ці напрямки та використовували наші переваги для нашого національного інтересу.

Ми – за політику добросусідських відносин зі всіма країнами.

Ми будемо не просто декларувати прихильність України загальнолюдським вартостям.

Ми будемо використовувати досвід розвинутих країн у реорганізації роботи політичних інститутів, в бізнесі, законодавстві, у гуманітарних питаннях.

Ми будемо співпрацювати у питаннях побудови нової колективної системи європейської безпеки.

Говорячи про конкретні дії в цьому напрямку, маю намір якнайшвидше зустрітися з лідерами Росії, ЄС та США з метою налагодження нових робочих відносин. Це дуже важливо для України.

Нам необхідна допомога Заходу і Сходу в стабілізації економічної ситуації та реструктуризації фінансових зобов’язань. Я особливо зацікавлений в покращенні інвестиційного клімату в Україні для того, щоб ми могли залучати більше інвестицій із США, Росії, інших країн та розвивати наші торгівельні відносини.

Я буду робити все для збільшення обсягу експорту українських товарів та послуг. Це – майбутнє нашої країни, і допоможе нам створити більше нових робочих місць.

Ми продовжимо роботу щодо підписання угоди з ЄС в межах Європейської політики добросусідства та програм економічної допомоги.

Я бачу Україну в недалекому майбутньому, як країну з сильною економікою та розвинутими демократичними інститутами, яка робить незамінний внесок в будівництво безпечної, стабільної та благополучної Європи.

Пріоритетними для нас будуть відносини із Росією та СНД. Наші країни тісно пов’язані – економікою, культурою, історією. Наші господарчі комплекси доповнюють один одного. Ці переваги необхідно використовувати заради наших народів.

Ми розчистимо завали непорозуміння та старих проблем, створених за роки „помаранчевої” влади.

Я впевнений, що ми зможемо відновити належний рівень довіри між нашими братніми народами для взаємної користі. Між нашими країнами не існує проблем, які неможливо вирішити.

Я впевнений, що скоро ми започаткуємо спільні проекти в різних галузях – промисловості, газовій та енергетичній галузі, торгівлі, транспортній інфраструктурі, культурі, гуманітарних питаннях. І це буде на користь нашій країні.

Але однієї зовнішньої політики недостатньо для того, щоб побудувати країну.

Для того, щоб реально говорити про реформи, нам необхідно організувати дієздатну владу.

Сьогодні Україні, як ніколи раніше, потрібна сильна, авторитетна, демократична влада. Необхідна професійна влада, яка має чітку програму дій для вирішення існуючих проблем, необхідна влада, яка реалізує цю програму.

Центральне місце, звичайно, займає питання реорганізації Кабінету Міністрів.

Новий Кабмін повинен негайно:

– Провести повний аудит економічного і фінансового становища України, визначити масштаб проблем, успадкованих від старої влади;

– Сформувати механізми, що гарантуватимуть прозорість влади для наших партнерів та суспільства;

– Внести на розгляд бюджет України на 2010 рік;

– Вжити заходів щодо соціальної підтримки громадян;

– Відновити довіру до інститутів влади з боку пересічних громадян та іноземних партнерів;

– Звернутися до наших кредиторів, наших сусідів, економічно розвинутих країн з метою досягнення домовленостей і прямої допомоги подолання економічної кризи.

Все це потрібно зробити негайно, щоб запобігти економічному розпаду країни.

Новий Кабмін повинен розпочати реальну боротьбу з корупцією – без цього Україні нема місця серед цивілізованих країн світу.

Нам буде потрібно організувати широку дискусію в суспільстві та започаткувати процес реформування основних елементів державної системи.

Нам потрібно буде забезпечити виконання програми «Україна для людей», з якою я йшов на вибори.

Впевнений, що ця програма має великий потенціал і тільки виграє, якщо буде доповнена ідеями та висновками наших економістів, політиків та експертів.

На шляху формування нової влади я готовий працювати з тими, хто зацікавлений у відновленні країни.

Але для того, щоб реорганізувати Уряд, важливо створити нову правлячу коаліцію у Верховній Раді.

Відповідно до існуючої Конституції, це складний переговорний процес, а часу в нас обмаль. Народ вже втомився чекати.

Тому я офіційно звертаюся до Прем’єр-міністра – закликаю піти у відставку і перейти в опозицію, а також до членів коаліції – оголосити про призупинення діяльності коаліції для того, щоб я міг розпочати переговори з різними фракціями з питання формування нового Уряду.

Я хотів би нагадати Тимошенко, що основа демократії – це воля народу. Демократичні лідери завжди приймають результати народного волевиявлення.

Країні не потрібна ще одна політична криза. Народ чітко висловився за зміну влади. І Прем’єр-міністр має прийняти правильне рішення та піти в опозицію.

Це – єдиний гідний сценарій реалізації волі народу та ще один доказ того, що Україна – демократична країна не на словах, а на ділі.

Я не буду поспішати з кардинальними політичними реформами. І тільки, якщо я зрозумію, що в існуючий політичній системі більше нема потенціалу, що вона гальмує реформи – тільки тоді я запропоную суспільству конституційні зміни.

Як новий Президент, я вважаю, що завдання відродження України цілком можливо виконати.

Я впевнений, що в нас є добрі перспективи економічного зростання та Україна може стати однією з благополучних країн Європи.

Я об’єднаю Україну, наведу порядок у владі, надам кожному українцю можливість благополучно жити та працювати в стабільній країні, яку поважають наші сусіди та весь світ!

Це і є моя головна мета як Президента України.

Я висловлюю подяку народу України за те, що довірив мені свої надії на майбутнє. Обіцяю, що виправдаю довіру і сподівання людей.

Бажаю усім громадянам України здоров’я, щастя, оптимізму та процвітання!

І нехай допомагає нам Господь Бог!

Обком
 

You may also like...