На Хмельниччині затримали трьох циганок, які видурювали в людей гроші (фото)

Незважаючи на постійні попередження працівників міліції в телерадіоефірах, на шпальтах газет і журналів з початку року органами внутрішніх справ Хмельницької області зафіксовано 102 злочини, пов’язаних із шахрайством, 57 з них розкрито. 

Переважна більшість шахрайств скоювалась за однією схемою: невідомі жінки представлялись соціальними працівниками, представниками фінансових установ або Пенсійного фонду України та переконували людей у тому, що в Україні проходить грошова реформа, часом аргументуючи свою брехню черговими виборчими перегонами, а пізніше — зміною влади у державі. Під цим приводом нібито громадяни повинні переписати номери купюр усіх своїх збережень та перекласти у «спеціальний конверт», у який до наступного приїзду «соцпрацівниць» заглядати неможна. На підтвердження своїх слів, шахрайки опечатували конверт тільки їм відомими печатками та віддавали його на збереження краянам. Звісно, після того, як він потрапляв до рук пройдисвіток, грошей там уже бути не могло, пенсіонери, які все ж зважувались, відчуваючи шостим чуттям якийсь підступ, зазирнути всередину, виявляли там звичайний офісний папір, ще й нарізаний як-небуть. 

Коли до Шепетівського РВ УМВС України в Хмельницькій області надійшло повідомлення з віддаленого глухого села про перебування на території їх обслуговування невідомих осіб з неслов‘янською зовнішністю, на ноги було піднято увесь особовий склад. Члени оперативної групи на одній із сільських доріг зупинили схожий за описом селян автомобіль, у якому дійсно перебували шахрайки, жителі Чернігівської області. Тільки в Шепетівському районі вони обманули шестеро селян та «заробили» близько 32 тисяч гривень. У Ізяславському районі дані громадянки завітали до господи пенсіонерів та так закрутили подружжю голови своїми проханнями про допомогу, що старенькі аж надвечір виявили зникнення заощаджень (3,5 тисяч гривень), причому шахраї знайшли схованки обох членів родини. Господар зрозумів свою помилку, впустивши на обійстя незнайомих людей, але, маючи неабиякий життєвий досвід, за його словами, переважно позитивний!, до цього часу дивується підступності лиходійок, які за гостинність відплатили селянам такою прикрістю.

Самі ж затримані стверджують, що ні у кого насильно гроші не брали: «Вони самі нам давали». Тобто, зловмисниці користувалися звичайною безпечністю, неуважністю та довірливістю подолян.

Цыганки-мошенницыЦыганки-мошенницы-2Цыганки-мошенницы-3

Наразі шахраїв перевіряють на причетність до вчинення подібних злочинів як на території Хмельницької області, так і в усій Україні. 

А щоб зберегти собі гарне самопочуття та не стати жертвами шахрайств, варто дотримуватись елементарних правил самозбереження. Якщо до вас прийшли невідомі особи та представились працівниками якоїсь установи, ні в якому разі не впускайте їх до помешкань та господ, розмовляйте за зачиненими дверима. Вимагайте від візитерів посвідчення особи і не полінуйтесь зателефонувати на вказане ними підприємство, щоб уточнити мету їх відвідин. Якщо гість «справжній», такі перестороги з вашого боку не викличуть у нього жодної агресії чи невдоволення, тим більше він не буде до вас кричати чи брутально, у буквальному розумінні, вдиратися до помешкання, як це нерідко роблять злодії. Зауважте, що, як правило, такі особи відвідують одиноких осіб похилого віку. Але перш ніж навідатися саме до вас, попередньо можуть зібрати усю потрібну їм інформацію від сусідів, на кшталт: хто ви, з ким живете, хвороби. Знаючи, що у будь-якого пенсіонера, за незначним виключенням, завжди є схованка на «чорний день» та користуючись порядністю й довірливістю покоління, вихованого за радянськими ідеалами, люди з нечистим сумлінням безсовісно їх ошукують.

Обмін старих купюр на нові — це тільки один із способів можливих шахрайств. Зловмисники щораз вигадують усе нові й нові схеми власного збагачення за рахунок безпечної поведінки земляків. Тож ні в якому разі не «купляйтесь» на пропозиції невідомих осіб вигідно вкласти гроші на депозит або замість себе вистояти чергу в ощадкасах та сплатити квартплату, придбати ліки за нібито щойно впровадженою спецільно для пенсіонерів соцпрограмою, оформити «безвідсотковий» кредит. Вкотре наголошуємо, що жодне підприємство, установа та банки будь-якої форми власності не проводять без попередження та оприлюднення широкому загалу ніяких заходів чи акцій. Якщо ж у вас виникли сумніви щодо осіб, які просять впустити їх до осель, чи помітили у своєму селі невідомих людей, які викликали у вас підозру у щирості намірів, негайно телефонуйте «102». Активна громадянська позиція та вчасне звернення до правоохоронних органів вбереже від розчарувань майбутніх можливих жертв зловмисників та поверне довіру тим, хто зазнав болю фінансових втрат.

Юлія Гринь, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області
 

You may also like...