«Ціна питання» за посаду в міліції – кримінальна справа

Свідченням того, що заяви керівництва МВС про неприпустимість призначення на посади за гроші – не пусті слова, стало порушення кримінальної справи стосовно начальника відділення УБОЗ в одній з областей. 

Посадовця, який покликаний сам боротися з організованою злочинністю, звинувачують у отриманні грошей за призначення на посаду одного з своїх підлеглих.

Як встановлено в ході перевірки, ще наприкінці літа минулого року дільничний інспектор міліції звернувся до свого знайомого з проханням допомогти влаштуватися на роботу до УБОЗу. Була названа й сума подяки за сприяння – 3 тисячі євро.

Після того, як гроші передали за призначенням, зовсім скоро з‘явилася й погоджувальна віза на рапорті про переведення дільничного на роботу оперуповноваженим служби боротьби з організованою злочинністю.

Втім, за деякий час, чи то з врахуванням інфляційних процесів, чи просто через елементарну жадібність, до претендента на посаду звернулися вдруге. Сказали, що, мовляв, виникли деякі «обставини», не всі погодження вдалося отримати. Тож треба ще «позолотити ручку». В прямому сенсі цього вислову – дільничному запропонували придбати золотого годинника для подяки людині, чий підпис мав зіграти вирішальну роль у його подальшій долі з призначенням. Той годинника придбав та передав за вимогою.

Однак «боротися зі злочинністю» як людині, яка давала хабарі, як і самому хабарникові вже не доведеться.

Як результат, порушено кримінальну справу стосовно начальника відділення УБОЗ, який був чи-то покровителем претендента на посаду, чи-то вимагачем. В його діях вбачаються ознаки складу відразу кількох злочинів, зокрема передбачених ч. З ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) ч. 4 ст. 27(види співучасників), ч. 1 ст. 369 (давання хабара) та ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тож в будь-якому разі «плата за призначення» кваліфікується як хабар.

ДЗГ МВС України
 

You may also like...