Розвідникам, які брали участь у операції по “вагнерівцям”, анулювали закордонні паспорти, – Схеми

Рішення про заборону виїзду прикордонники ухвалили, спираючись на сфальсифікований документ.

Українським розвідникам, які готували спецоперацію із затримання бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”, фактично заборонили виїзд з України.

Розвідникам, які брали участь у операції по "вагнерівцям", анулювали закордонні паспорти, - СхемиПро це йдеться у новому розслідуванні “Схем”.

За даними журналістів, один з розвідників у травні 2021-го намагався виїхати з країни, але його не випустили, а паспорт – вилучили. Як пояснили прикордонники, це було зроблене на підставі листа-доручення від Міграційної служби.

Журналісти Радіо Свобода та “Схем” провели розслідування та отримали в своє розпорядження той самий лист, який обмежував виїзд п’ятьох розвідників ГУР МО з країни – включно із колишнім очільником розвідки Василем Бурбою. У листі йдеться про те, що паспорти розвідників нібито оформлені з порушенням законодавства, а тому підлягають вилученню.

У відповіді на журналістський запит у Міграційній службі відповіли, що лист із такими реквізитами та таким змістом взагалі ніколи не готували і не надсилали до Прикордонної служби.

“Лист від 19 лютого 2021 року за такими реквізитами, щодо визнання недійсними паспортів громадянина України для виїзду за кордон… у Державній міграційній службі не створювався, … не підписувався, не реєструвався та не надсилався до Державної прикордонної служби”, – йдеться у відповіді ДМС.

Журналістське розслідування встановило, що рішення про заборону виїзду прикордонники ухвалили, спираючись на сфальсифікований документ.

За результатами перевірки прикордонники видалили записи про недійсність паспортів розвідників з міжвідомчої системи “Аркан”.

Один з розвідників у коментарі Радіо Свобода заявив, що вилучення його паспорта могло бути продовженням адміністративного тиску з боку влади на розвідників, які проводили спецоперацію по “вагнерівцях”.

Журналісти звернулися до Офісу президента по коментар, втім на момент виходу матеріалу відповіді не отримали.

Раніше колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба заявив, що співробітників, які знали про операцію по”вагнерівцям”, звільнили з посад та з лав ЗСУ та забрали документи прикриття. // LB.ua

You may also like...