Задля уникнення маніпуляцій, ГПУ роз’яснює мету надання судом дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів редакції «НВ»

В одному із українських видань, а саме «Новое время», з’явилась публікація під назвою: «ГПУ наступает на прессу. Ведомство Юрия Луценко требует доступ к внутренним документам редакции НВ», у якій йдеться про нібито тиск на вказане видання з боку Генпрокуратури.

З метою уникнення перекручення інформації та будь-яких маніпуляцій щодо зазначеної у опублікованій статті теми, повідомляємо наступне.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 23.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 387 КК України, за фактом розголошення, невстановленими особами, відомостей досудового розслідування, а саме: матеріалів Міністерства внутрішніх справ Великобританії від 29.01.2015 на виконання запиту Генеральної прокуратури України від 31.08.2015 про міжнародну правову допомогу під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні від 26.06.2015 за ч. 4 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що відділом з розслідування злочинів, скоєних працівниками прокуратури управління з розслідування у кримінальних провадженнях стосовно працівників прокуратури та інформаційної безпеки Генеральної прокуратури України здійснювалось досудове розслідування у кримінальному провадженні від 26.06.2015 за підозрою заступника прокурора Київської області за ч. 4 ст. 368, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 359 КК України, першого заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України та ще одного громадянина за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України.

Під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні слідчим за погодженням з процесуальним прокурором 08.09.2016 до Міністерства внутрішніх справ Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії направлено запит про міжнародну правову допомогу у вказаному кримінальному провадженні.

Після надання міжнародної правової допомоги, 02.02.2016 до Генеральної прокуратури України від компетентних органів Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії надійшли матеріали про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні від 26.06.2015.

У подальшому встановлено, що 17.08.2016 на інтернет-порталі «Новое время» опубліковано статтю: «Діамантова дочка. Хто і як платив за навчання спадкоємниці прокурора Корнійця у Великій Британії» із викладом фотокопій матеріалів британської сторони, отриманих у рамках міжнародної правової допомоги у кримінальному провадженні.

Під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні 16.05.2017 до ТОВ «Видавничий Дім «Медіа-ДК», який є власником Інтернет порталу «Новое время» направлено запит щодо отримання інформації та копій документів у відповідності до ст. 93 КПК України. Відповідно до листа вказаного ТОВ від 23.05.2017 Генеральній прокуратурі України відмовлено у наданні інформації та копій відповідних підтверджуючих документів.

У подальшому, під час здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, 01.02.2019 до Печерського районного суду м. Києва внесено клопотання про тимчасовий доступ до копій матеріалів статті: «Діамантова дочка. Хто і як платив за навчання спадкоємниці прокурора Корнійця у Великій Британії», які перебувають у володінні ТОВ «Видавничий Дім «Медіа-ДК».

Вказане клопотання 04.02.2019 задоволено слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва в повному обсязі та винесено ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Вищевказана ухвала оголошена 13.02.2019 представнику ТОВ «Видавничий Дім «Медіа-ДК».

В черговий раз вимушені нагадати представникам громадськості та ЗМІ, що згідно ст. 387 КК України  розголошення матеріалів досудового розслідування без дозволу на оприлюднення, отриманого у визначеному законом порядку, є кримінальним злочином та передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Генеральна прокуратура України

You may also like...