Завдяки участі ГПУ попереджено стягнення з ПАТ «Державний ощадний банк України» більше ніж ₴124 млн.

Реалізуючи конституційну функцію представництва держави в суді, Генеральна прокуратура України в інтересах держави в особі ПАТ «Державний ощадний банк України» (100% акцій якого належать державі) вступила у розгляд справи, у якій безпідставно задоволено позов Tactical Business LLP та стягнуто з державного банку понад 124 млн грн.

Так, між комерційною структурою та Ощадбанком укладено кредитний договір, на забезпечення якого передано в іпотеку банку нерухоме майно та земельні ділянки.

У зв’язку з неповерненням коштів за кредитним договором банком в рахунок заборгованості було звернуто стягнення на вказане майно.

Разом з тим, не виконавши зобов’язань, комерційна структура намагалася стягнути з банку частину вартості заставного майна, яка начебто перевищує боргове зобов’язання на суму понад 124 млн грн.

Проте прокурором під час апеляційного розгляду доведено безпідставність заявлених вимог з огляду на відповідність оцінки спірного майна розміру наявної заборгованості за кредитним договором, а Київський апеляційний господарський суд, погодившись із доводами прокуратури, 02.10.2018 скасував незаконне судове рішення та відмовив у позові комерційній структурі.

Не полишаючи спроб безпідставно стягнути з державної банківської установи зазначені кошти, Tactical Business LLP звернулася до суду з касаційною скаргою.

Завдяки принциповій позиції Генеральної прокуратури України постановою Верховного Суду від 06.03.2019 законне та обґрунтоване рішення суду апеляційної інстанції залишено без змін, у зв’язку з чим вдалося запобігти стягненню з державної банківської установи понад 124 млн грн.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

You may also like...