Заява міністра внутрішніх справ України А. Авакова щодо чергової провокації РФ із використанням інструментів Інтерполу

Російська Федерація постійно зловживає інструментами Міжнародної організації кримінальної поліції (МОКП) Інтерпол для незаконного переслідування в інших країнах світу наших громадян, які протидіяли збройній гібридній агресії РФ у АР Крим, на території Донецької і Луганської областей, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України.

Чергову таку провокацію вчинено правоохоронними органами РФ щодо громадянина України С.Мельничука, колишнього народного депутата України, який був затриманий під час перетину грецько-болгарського кордону за сфабрикованими обвинуваченнями у нібито причетності до вбивства у квітні 2014 року у Ростовській області РФ.

На изображении может находиться: один или несколько человек и текст

МВС України і Національне центральне бюро Інтерполу Національної поліції України заявляють про неприпустимість зловживання інструментами МКОП Інтерпол відповідно до ст.3 Статуту цієї організації, що забороняє політично вмотивоване переслідування осіб.

Дипломатичними каналами йде активна робота для того, щоб громадянин України С.Мельничук зміг повернутися додому.

Водночас Генеральним секретаріатом Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерпол після звернення НЦБ Інтерполу в Україні було прийнято рішення про перегляд запиту РФ щодо оголошення у розшук і затримання С.Мельничука для перевірки його правової обґрунтованості та відповідності ст.3 Статуту організації.

Я, як міністр внутрішніх справ, звернувся до Генерального секретаря МОКП Інтерпол пана Юргена Штока щодо необхідності вироблення дієвого механізму блокування зловживання РФ своїми правами як держави-члена організації

МВС України нагадує, що правоохоронні органи РФ вже неодноразово зловживали інструментами та можливостями Інтерполу стосовно громадян України. Зокрема таких політичних на громадських діячів як Анатолій Гриценко, Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров, Ігор Мазур тощо. У всіх цих випадках мало місце політично вмотивоване переслідування, яке є неприпустимим відповідно до ст.3 Статуту МОКП Інтерпол.

Загалом за останні роки завдяки своєчасному втручанню Нацполіції в Україні вдалося забезпечити попередження незаконного обмеження прав близько 30 наших співвітчизників, яких правоохоронні органи РФ намагалися затримати на території інших країн-членів МКОП Інтерпол.

Сподіваємося, що ця чергова провокація РФ стосовно громадянина України С.Мельничука не досягне своєї мети, і він зможе повернутися додому.

Міністерство внутрішніх справ України

You may also like...