Через коронавірус з СІЗО звільнили обвинуваченого у зґвалтуванні малолітньої

Феміда вважає, що літній чоловік перебуває у групі ризику і може заразитися

Козелецький районний суд Чернігівської області змінив міру запобіжного заходу обвинуваченому в зґвалтуванні малолітньої дівчини, випустивши його з СІЗО під цілодобовий домашній арешт через загальноукраїнський карантин.

Про це повідомляє «Главком».

Козелецький районний суд Чернігівської області виніс рішення з урахуванням карантинної ситуації в країні - Коронавірусна амністія. Суд відпустив з СІЗО 72-річного чоловіка, обвинуваченого у зґвалтуванні малолітньої

За матеріалами справи у квітні 2019 року в селі Лихачів Чернігівської області обвинувачений, будучи в стані алкогольного сп’яніння, здійснив розбещення малолітньої дівчини (ч. 2 ст. 156 КК України). Пізніше справу перекваліфікували у зґвалтування (ч. 4 ст. 152 КК України).

І ось 19 березня суд розглянув клопотання адвоката обвинуваченого щодо зміни запобіжного заходу (з моменту скоєння злочину чоловік перебував під вартою). Особливо сторона захисту звернула увагу на те, що з 12 березня 2020 року на всій території України введено карантин на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19». Люди похилого віку, до яких належить і обвинувачений (йому 72 роки), є в групі ризику. Самоізоляція та перебування в будинку найкращий варіант профілактики для людей похилого віку, особливо тих, в яких є хронічні захворювання. На підставі викладеного захисник просив застосувати до обвинуваченого більш м`яким запобіжний захід.

Разом з тим, прокурор був проти зміни запобіжного заходу. На його думку, тримання особи в СІЗО є гарною самоізоляцією.

Представник потерпілої у суді не заперечував проти задоволення клопотання адвоката, посилаючись на ситуацію щодо поширення коронавірусу в Україні.

Під час винесення рішення суд вказав, що загальновідомий факт того, що люди похилого віку знаходяться в групі ризику з можливого захворювання під час всесвітньої пандемії коронавірусу COVID-19.

«Враховуючи встановлену судом нову обставину, поширення коронавірусу COVID-19, беручи до уваги той факт, що обвинувачений є особою похилого віку і перебуває в групі ризику, зважаючи на те, що людина, її життя і здоров`я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, особливо враховуючи думку законного представника малолітньої потерпілої, суд вважає, що такий запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту забезпечить дотримання обвинуваченим процесуальних обов`язків», – зазначено в судовій ухвалі.

You may also like...