ДБР почало розслідувати джерела витоку опублікованих Соколовою документів щодо “вагнергейту”

Відкрито провадження за розголошення державної таємниці.

Державне бюро розслідувань почало перевірку джерел витоку документів щодо діяльності спецслужб у так званій справі “вагнерівців”.

ДБР почало розслідувати джерела витоку опублікованих Соколовою документів щодо "вагнергейту"

Фото: Макс Требухов

У пресслужбі ДБР повідомили про відкриття провадження за ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства).

Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

“У межах відкритого кримінального провадження буде здійснена перевірка щодо автентичності цих документів, а також встановлено військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку”, – зазначили в ДБР.

Нагадаємо, що 18 листопада Яніна Соколова оприлюднила документи, які підтверджують підготовку в Україні спецоперації “Авеню” з затримання найманців ПВК “Вагнер”. Серед документів – доповідна записка начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби міністру оборони Андрію Тарану, датована 22 червня 2020 року. Інший документ – затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу “Авеню”, підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року.

Документ підтверджує придбання квитків на літак “Turkish Airlines” сполученням Мінськ – Стамбул для 33 осіб на 25 липня та для 14 осіб на 27 липня 2020 року, а також придбання інших квитків після перенесення дати вильоту.

Попри те, що операція зірвалася і Білорусь зрештою передала “вагнерівців” Росії, у ГУР вирішили “вважати спеціальний захід “Авеню” проведеним”, а витрати на нього у сумі 719 382 гривні і 34 копійки – “виправданими”.

В Офісі президента заявили, що “це дуже серйозний і болісний удар по наших можливостях як держави”.

Соколова оприлюднила документи, за її словами, підкинутими їй до офісу, наступного дня після виходу розслідування Bellingcat. В першій частині матеріалу йдеться про підготовку операції, у другій – про початок її проведення та невдале закінчення включно з видачею найманців Росії. // LB.ua

You may also like...