Ексміністру Кожарі який застрелив колишнього члена правління телеканалу «Інтер», удвічі зменшили заставу, але він залишається під вартою

Києво-Святошинський суд Київської області зменшив ексміністру закордонних справ Леоніду Кожарі заставу з 14 до 7 мільйонів гривень

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Таке рішення суд ухвалив ще 16 червня. Станом на 1 липня заставу не було внесено і Кожара залишається під вартою.

1 липня мало відбутися чергове засідання щодо умисного вбивства  колишнього члена правління телеканалу «Інтер» Сергія Старицького, де обвинуваченим є Кожара. Однак прокурор вийшов у відпустку, а інший прокурор, який прийшов на заміну, був не готовий до слухання справи. Кожару в зал засідань навіть не заводили. Суд відклав розгляд на серпень.

Зменшуючи Кожарі суму застави суд врахував, що ексміністр більше року перебуває під вартою і раніше визначену заставу протягом такого тривалого часу не вносив, що може свідчити про її непомірний розмір. Тільки один раз суд зменшував Кожарі заставу на 2 млн грн і той її вніс, але через 21 день апеляційний суд знову підвищив її до 14 мільйонів і ексміністр повернувся у СІЗО.

З огляду на принцип презумпції невинуватості та практику Європейського суду з прав людини, застава не може бути непомірною. Людина повинна мати можливість її сплатити і внесені гроші мають бути стримуючим фактором, бо у випадку втечі заставу стягнуть у дохід держави.

Захист надав документи, що з 2014 року Кожара не має доходів, утримує дружину, яка не працює, матір і стареньких батьків дружини. Кожара поскаржився, що у нього відсутні заощадження та активи, оскільки постійно він обіймав посади в органах державної влади. Поручителів в нього немає і не може бути, оскільки фактично відсутнє заставне майно. Належний йому на праві власності житловий будинок знаходиться під арештом.

Адвокат клопотав про цілодобвий домашній арешт, але суд не погодився, визнаючи ризики нез’явлення Кожари до суду і переховування.

Водночас суд зазначає, що вже відбулося десять засідань із розгляду справи по суті і допитано чотирьох потерпілих і переважну більшість свідків. Тому зараз ризик впливу обвинуваченого на свідків і потерпілих вважається мінімальним.

Щодо стану здоров’я Кожари, то суд повідомив. що в матеріалах справи не міститься та стороною захисту не надано жодних медичних документів, що обвинувачений звертався з заявами до медичної установи про надання йому допомоги та не може отримувати належне лікування в умовах СІЗО, вільно обирати лікаря чи бути направленим на лікування до обраного закладу охорони здоров’я в передбаченому законом порядку.

На сьогодні нема достатніх даних щодо неможливості тримання Кожари під вартою за станом здоров’я.

***

21 лютого 2020 в будинку Кожари загинув від вогнепального поранення в голову колишній голова правління каналу «Інтер» Сергій Старицький. Стріляли з пістолета, зареєстрованого на Кожару.

Спочатку розслідувалась версія самогубства, але через понад місяць з моменту події, Леоніду Кожарі повідомили про підозру. Сам він вину не визнає, але детальних показань з цього приводу в суді ще не давав.

За версією обвинувачення, конфлікт виник, бо загиблий і підозрюваний були в стані сильного алкогольного сп’яніння.

Коли Кожарі обирали запобіжний захід, адвокат зачитав заяву-зізнання від дружини Кожари, що трагедія сталася випадково, коли вона намагалася відібрати пістолет у п’яного Старицького.

Незадовго після цього дружині Кожари Марині Козерод повідомили підозру у введенні в оману суду, тобто завідомо неправдивому показанні свідка зі штучним створенням доказів захисту. Тепер її також судять за цим обвинуваченням.

Леонід Кожара був міністром закордонних справ у 2012-2014 рр. – в часи президента Віктора Януковича. Його зняли з посади після втечі Януковича. У часи президента Кучми обвинувачений працював на керівних посадах Головного управління з питань зовнішньої політики Адміністрації президента. Після Революції гідності на державну службу він більше не повертався.

You may also like...