Керівників порту “Південний” викрили у зловживаннях на ₴47,5 млн.

Посадовців затримали. Зараз суд вирішує питання про обрання запобіжного заходу.

Керівників порту "Південний" викрили на зловживаннях у 47,5 млн грн

Фото: dumskaya.net

Про це повідомила пресслужба НАБУ.

“Серед організаторів схеми — чинні та колишні посадовці ДП “МТП «Південний»”. Йдеться про:

  • одного з заступників директора ДП “МТП «Південний»”;
  • ексзаступника директора ДП “МТП «Південний»”;
  • сімох колишніх директорів комерційних компаній;
  • двох співробітниць комерційних компаній”, – йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що один із чинних керівників ДП “МТП «Південний»” разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства та керівником приватної компанії впродовж 2017-2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн грн при закупівлі товарів.

У НАБУ розповіли, що посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі — від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, — аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. Загалом слідство зафіксувало 29 таких тендерів.

Дії всіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою). Посадовців затримали. Зараз суд вирішує питання про обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, у 2018 році порт “Південний” купив два списані тепловози під виглядом нових. Керівництво порту уклало договір на 26 млн гривень і перерахувало постачальнику аванс у розмірі 50% суми.

За висновком профільних експертів, реальна вартість тепловозів – близько 3 млн гривень, оскільки перед постачанням в Україну вони були списані з балансу залізниці однієї з країн СНД у зв’язку з незадовільним технічним станом. Крім того, передача тепловозів на баланс порту, яка мала відбутися в жовтні 2018 року, досі не здійснена, а кошти держпідприємству не були повернуті. // LB.ua

You may also like...