Кіберполіція викрила трьох харків’ян у здійсненні незаконних операцій з електронними грошима

Чоловіки конвертували електронні гроші за допомогою заборонених для використання в Україні платіжних систем. Клієнти перераховували національну валюту зловмисникам, після отримували еквівалент в рублях на електронний гаманець російської платіжної системи.

Співробітники кіберполіції в Харківській області спільно зі слідчими поліції під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури викрили трьох чоловіків у неправомірному використанні електронних грошей.

Кіберполіція встановила, що фігуранти на українських інтернет-майданчиках розмістили оголошення про надання послуг з конвертації грошей та здійснення фінансових операцій за допомогою російських платіжних систем, заборонених на території України.

Вказані електронні платіжні системи використовуються у протиправній діяльності та «відмиванні» коштів, здобутих злочинним шляхом, у зв’язку із неможливістю відстеження їх походження правоохоронними органами.

Особи, які бажали здійснити такі фінансові операції, звертались за вказаними оголошеннями та отримували відповідну послугу. Клієнт перераховував кошти на банківські рахунки фігурантів в національній валюті та отримував еквівалент в російських рублях на електронний гаманець забороненої платіжної системи.

Правоохоронці провели обшуки за місцями мешкання чоловіків. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, термінали мобільного зв’язку та платіжні карти. Вилучене направлено на експертизу. Під час попереднього огляду техніки виявлено інформацію, що підтверджує злочинну діяльність фігурантів.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України. Наразі вирішується питання щодо оголошення чоловікам про підозру.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

You may also like...