Миколаївський бронетанкови завод заплатив 4 мільйони за неіснуючі двигуни, які підмінили сміттям

Поліція підозрює посадовців ДП «Миколаївський бронетанковий завод» в змові з ТОВ «Укравто Конверсія» для виводу державних коштів в сумі 4,15 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Центрального районного суду Миколаєва, куди слідчий звернувся з клопотанням в рамках кримінального провадження № 42018150410000190 від 07.09.2018 р.

З матеріалів справи відомо, що для виконання замовлення Міністерства оборони «МБТЗ» в березні 2017 року уклало договір з «Укравто Конверсія» на поставку шести двигунів за 5,18 млн грн.

На початку 2018 року завод сплатив за двигуни 80% авансу – 4,15 млн грн. Решту потрібно було сплатити через п’ять днів з моменту прийняття товару, який обіцяли поставити через два тижні.

Фірма своїх зобов’язань не виконала, але завод не почав судитися за повернення авансу. На думку слідчих це свідчить про причетність керівництва заводу до виведення коштів та зриву оборонного замовлення.

Слідство також встановило, що тільки через два місяці після закінчення строку поставки «Укравто Конверсія» нібито поставила обіцяні двигуни. Але офіційно їх відправили назад фірмі для заміни через нібито невідповідність вимогам. Ці операції не підтверджені накладними, документами вхідного контролю «МБТЗ», бухгалтерським обліком. Відомо, коробки передач з комплектуючими вузлами та блоками виготовлялись в цехах самого заводу.

Опитана завідуюча складом пояснила, що за вказівкою директора ВМТП «МБТЗ» вона на початку червня підготувала 12 ящиків з логотипом «Iveco», в які вантажники завантажили різні металеві предмети по вазі двигунів і коробок передач до них. Потім ящики були закриті, опломбовані і поміщені в склад. Надалі ці ящики були продемонстровані представнику ДП «Укроборонпром», як двигуни за вказаним договором з «Укравто Конверсія».

З матеріалів суду не відомо, хто виявив підміну двигунів. В суді слідчий клопотав накласти арешт на виявлені на складі «МБТЗ» декілька пустих ящиків, і суд це клопотання задовольнив.

Керівником «МБТЗ» в останні роки був херсонець Микола Кістрін, яки є власником приватної фірми «Херсонагроснабінвест». До призначення на завод він був радником свого земляка – гендиректора «Укроборонпром» Романа Романова, якого президент звільнив в лютому 2018 року. Микола Кістрін покинув посаду директора в серпні цього року, напередодні відкриття кримінальної справи про зниклі двигуни. Офіційно він був звільнений за затримку зарплат.

Нині в.о. керівника заводу є Олександр Кожевніков, який займав посаду заступника директора з комерційних питань «МБТЗ».

«Укравто Конверсія» записане на Ігоря Фесенка. З судового реєстру відомо, що в серпні цього року «МБТЗ» подало позов до фірму по невиконанню згаданого в кримінальній справі договору. В позові завод вимагає сплатити йому 658 тис грн. штрафу та пені за несвоєчасно поставлені двигуни. // НАШІ ГРОШІ

You may also like...