Міжнародна злочинна група вербувала українців для перевезення нелегалів

Зловмисники пропонували українським громадянам від 2 до 4 тисяч доларів за роботу у складі екіпажів турецьких суденУкраїнські правоохоронці із допомогою закордонних колег припинили діяльність транснаціонального злочинного угруповання, яке протягом останніх трьох років забезпечувало функціонування міжнародного каналу торгівлі людьми з України.

<p>За місцем проживання затриманих правоохоронці провели санкціоновані обшуки</p> - Викрито міжнародну злочинну групу, яка вербувала українців для перевезення нелегалів

Про це повідомив 14 грудня голова Національної поліції Сергій Князєв.

«Основним завданням зловмисників було вербування українців для найму на роботу для перевезення нелегалів із Північної Африки в Європу. Моряки не розуміли того, що вони вчиняють злочин. У результаті, більше 250 громадян України наразі перебувають у в‘язницях Греції та Італії за контрабанду мігрантів», – заявив Князєв, якого цитує Департамент комунікації Нацполіції.

Поліцейські встановили схему діяльності організованої злочинної групи: зловмисники пропонували українським громадянам від 2 до 4 тисяч доларів за роботу у складі екіпажів турецьких суден, навчаючи їх управляти цими плавзасобами та навичкам морської навігації. В подальшому завербовані українці переправляли на цих плавзасобах до Греції та Італії нелегальних мігрантів.

Зазначається, що після отримання згоди на роботу від завербованих громадян члени злочинного угрупування організовували для них отримання паспортів для виїзду за кордон та купували авіаквитки. Також вони займалися супроводженням завербованих українців до аеропортів Києва, Одеси та Запоріжжя, звідки відправляли до Туреччини. На місці їх зустрічали інші учасники злочинної групи.

«У скоєнні цього кримінального правопорушення наразі підозрюються понад 30 громадян України (жителів Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Донецької та Херсонської областей), а також громадяни Туреччини та Російської Федерації. П’ятеро з них вже затримані в порядку статті 208 КПК України. Їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Ще одному спільнику, мешканцю Маріуполя, який зараз перебуває на території Туреччини, підозру оголошено заочно», – повідомили у Нацполіції.

За місцем проживання затриманих правоохоронці провели санкціоновані обшуки. За їх результатами вилучено мобільні термінали, сім-картки, оргтехніка, гроші, чорнові записи, сканкопії авіаквитків та паспортів завербованих українців, які підтверджують злочинну діяльність фігурантів.

Тривають слідчі дії з метою ідентифікації інших учасників злочинної групи, оскільки, як зауважили в Нацполіції, зловмисники дотримувалися суворих правил конспірації.

You may also like...