На Хмельниччині оголошено підозру чоловікові, який привласнив кошти Героя України (фото)

Детективами СУ ГУНП в Хмельницькій області спільно з працівниками внутрішньої безпеки НПУ, за процесуального керівництва військової прокуратури Хмельницького гарнізону, під час розслідування кримінального провадження зібрано докази причетності чоловіка, який позиціонує себе керівником громадської організації, до заволодіння шахрайським чином грошовими коштами у великих розмірах, які належать військовослужбовцю ЗСУ – Герою України.

До Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області надійшло звернення військовослужбовця Збройних Сил України, який одночасно носить звання Героя України. Військовий повідомив про заволодіння його власними коштами у значній сумі шахрайськими діями одним із мешканців Хмельницького.

На изображении может находиться: один или несколько человек, люди сидят и в помещении

За цим фактом детективами слідчого управління поліції Хмельниччини, під процесуальним керівництвом військової прокуратури Хмельницького гарнізону, було розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що військовослужбовець, перебуваючи у закордонному службовому відрядженні – військовій місії у 2010 році, за період відрядження отримав грошове забезпечення у сумі майже 20 тисяч доларів США. У 2011 році знайомий військовослужбовця, знаючи про наявність значної суми коштів в останнього, запропонував зробити вигідний вклад цих коштів до фінансової установи, за що отримувати щомісячний прибуток у вигляді відсотків. Завіривши, що його товариш – директор одного з відділень ломбардів у місті Хмельницькому, який цим займається.

Під час зустрічі військовослужбовця у приміщенні відділення ломбарду із вищезазначеним директором ломбарду, військовослужбовцю пояснили умови надання коштів під відсотки у вигляді поворотної фінансової допомоги, запевнивши його, що вкладені кошти будуть повернуті, а відсотки будуть сплачені. Водночас, керівник ломбарду свідомо замовчав той факт, що такі договори фінансової поворотної допомоги він, як керівник відділення, не мав права укладати. Після підписання усіх примірників договору військовослужбовець передав 160 тисяч гривень (на той час еквівалент – 20 тисяч доларів США) керівнику відділення ломбарду та,у якості підтвердження передачі коштів, отримав свій примірник договору.

Проте, з моменту укладення договору військовослужбовець жодної гривні відсотків так і не отримав, як і своїх власних вкладених коштів.

Під час слідства правоохоронцями встановлено особу, яка на той час займала посаду директора відділення вищезазначеного ломбарду. Ним виявився мешканець міста Хмельницького 1974 року народження, який наразі ніде не працює та позиціонує себе керівником однієї з громадських організацій Хмельницької області. Проте, фігурант заперечує свою причетність до укладення будь-яких договорів та заволодіння коштами громадян.

Наразі, поліцією встановлюються інші потерпілі від шахрайських дій фігуранта. Варто зазначити, що в минулому чоловік неодноразово потрапляв в поле зору правоохоронних органів та щоразу знаходив можливість уникнути відповідальності.

Водночас, слід зауважити, що після того, як фігурант дізнався, що за фактом його шахрайських дій правоохоронці розпочали кримінальне переслідування, він, з метою вкотре уникнути відповідальності, розпочав масштабну інформаційну «війну».
Так, у соціальних мережах, нині громадський діяч, від імені громадської організації поширює неправдиві та недостовірні відомості про керівництво поліції Хмельниччини, слідчих поліції та інших працівників правоохоронних органів і місцевого самоврядування, поливаючи брудом і звинувачуючи останніх у надуманих протиправних діях. Зокрема, про, нібито, вимагання у нього хабара слідчим поліції у сумі 20 тисяч доларів США. *Саме тієї суми, яку зазначив заявник – військовослужбовець, нині Герой України.*

У рамках захисту поліцейських у справу втрутились працівники Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України. Зважаючи на поширення фігурантом негативної інформації щодо дій співробітників поліції, за дорученням військової прокуратури Хмельницького гарнізону, оперативниками Хмельницького УДВБ НПУ були проведені відповідні перевірки, за результатами яких поширена компрометуюча інформація стосовно поліцейських не знайшла свого підтвердження. Матеріали перевірок були скеровані до Територіально управління ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, для надання правової оцінки діям працівників поліції.

Окрім цього, військовою прокуратурою Хмельницького вивчаються матеріали, опубліковані в соціальних мережах фігурантом, щодо наявності в його діях ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 343 КК України (Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця).

Наразі зловмисникові повідомлено підозру за ч.3 ст. 190 КК України. До суду подано клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду обрано запобіжний захід у вигляді «особистого зобов’язання». Після вивчення підстав прийнятого рішення, буде вирішено питання щодо подання апеляційної скарги.
У разі доведення вини фігурантові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України

You may also like...