На Хмельниччині злочинна організація відбирала у хворих метадон, призначений для замісної терапії

Оперативники управління протидії наркозлочинності та слідчі слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області за процесуального керівництва прокуратури області припинили діяльність злочинної організації, яка діяла на території м. Хмельницького.

Організатором злочинної організації був 51-річний хмельничанин. Він працював менеджером філії всеукраїнської благодійної організації, яка тривалий час діяла при наркологічному диспансері. Зазначена установа займалася розвитком замісної підтримувальної терапії для наркозалежних осіб. Суть цієї програми полягає в боротьбі з ін’єктивним вживанням наркотиків і подальшій реабілітації наркозалежних.

Одним з основних обов’язків менеджера вказаної благодійної організації є пропаганда відмови від вживання наркотиків та надання хворим психологічної допомоги у подоланні наркотичної залежності. Однак, і сам «псевдоблагодійник», і його спільники перебували в наркотичній залежності та вживали наркотики саме шляхом ін’єкцій.

Замість того, аби надавати таку допомогу та проводити профілактичну роботу серед хворих на наркоманію, зловмисник вирішив заробити на чужій біді та, прикриваючись благодійністю, створив злочинну організацію з чітким розподілом ролей і розробив схему заволодіння метадоном, який виділявся хворим для проведення замісної терапії.

Організація складалася з шістьох осіб, кожен з яких виконував окремі завдання, поставлені організатором. Визначені керівником злочинної організації особи займалися вимаганням метадону у хворих, які не бажали віддавати його добровільно.

Інші відповідали за продаж та постачання цього наркотичного засобу до місць позбавлення волі. Один з фігурантів вів облік отриманого в результаті вимагань метадону та його розподіл, а також здійснював облік коштів, отриманих від збуту наркотиків. До осіб, які не підкорялися вимогам зловмисників і не бажали віддавати наркотичний засіб з власної волі, вони застосовували фізичне та психологічне насильство.

Під час досудового розслідування працівники поліції задокументували значну кількість фактів вимагання та продажу наркотиків, а також постачання метадону в’язням виправної колонії.

Членам злочинної організації оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307 (незаконне зберігання, збут, пересилання у місця позбавлення волі наркотичних засобів, вчинені повторно, злочинною організацією), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 308 (вимагання наркотичних засобів із погрозою застосування насильства, вчинені повторно, злочинною організацією) Кримінального кодексу України. Загалом злочинцям загрожує до 12 років ув’язнення. Розслідування триває.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області

You may also like...