На Київщині судитимуть чоловіка, який незаконно продав чужі земельні ділянки ринковою вартістю майже 42 млн. грн.

Під час досудового розслідування встановлено, що 44-річний киянин у 2017 році з метою збагатитися за чужий рахунок придумав схему незаконної реєстрації права власності на земельні ділянки загальною площею понад 6 га, які розташовані на території Києво-Святошинського району та їх продажу.

Для цього він подав державному реєстратору завідомо підроблене рішення суду про поділ майна набутого під час шлюбу з дружиною, з якою насправді ніколи одружений не був, відповідно до якого за ним визнано право на власності на земельні ділянки. На підставі поданих документів, державний реєстратор, не підозрюючи про злочинні дії обвинуваченого, здійснила державну реєстрацію права приватної власності на вказані земельні ділянки за підозрюваним.

Таким чином, вказаний чоловік вчинив злочин, передбачений ч. 4 ст. 358 КК України, тобто використання завідомо підробленого документа.

У подальшому зловмисник,  протиправно набувши права власності на земельні ділянки продав їх іншій особі, а виручені кошти присвоїв. Внаслідок його злочинних дій справжнім власникам землі завдано матеріальної шкоди у розмірі майже 42 млн грн.

Дії чоловіка були кваліфіковані за ч.4 ст. 190 КК України, (придбання права на майно шляхом обману, вчиненому в особливо великих розмірах) та   ч. 1 ст. 209 КК України (вчинення правочину з іншим майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів).

У ході досудового розслідування підозрюваному було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, де він і перебуває.

На даний час досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено. Васильківським відділом Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду.

Крім того, в 2018 році прокуратурою до суду було скеровано обвинувальний акт стосовно державного реєстратора, за підозрою у службовій недбалості за ч.2 ст. 367 КК України, яку нараз судом визнано винною та засуджено до 2 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади та займатися певною діяльність строком на 1 рік.

Прес-служба Прокуратури Київської області

You may also like...