На Тернопільщині викрили злочинну групу, яка виготовляла та реалізовувала документи із захисними голографічними елементами

Оперативники внутрішньої безпеки НПУ вийшли на групу осіб, яка тривалий час займалася підробкою документів із захисними голографічними елементами та в подальшому реалізовувала фальшивки на території України.

Спільно з працівниками Департаменту стратегічних розслідувань НПУ, слідчого управління поліції Тернопільщини, Тернопільської місцевої прокуратури та бійців КОРДу проведено заходи по припиненню злочинної діяльності групи та оголошено підозри фігурантам.

Працівники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки та Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України встановили, що на території України протягом тривалого часу діє міжрегіональна організована злочинна група, учасники якої, з метою незаконного збагачення, налагодили виробництво та подальший збут підроблених документів із захисним голографічним покриттям. Посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, довіреність на право керування автомобілем, паспорт України, ID-картки, дипломи про освіту, медичні довідки та інші документи могли замовити клієнти викритої групи.

Оперативники внутрішньої безпеки НПУ запідозрили можливу причетність до цієї злочинної діяльності співробітників правоохоронних органів, які могли б надавати інформацію із автоматизованих інформаційних систем НПУ та МВС. Однак, під час перевірки факт не знайшов свого підтвердження.

За матеріалами УДВБ НПУ Тернопільською місцевої прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) та ч.4 ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Встановлено, що організатором групи виявився 23-річний мешканець міста Василівка, Запорізької області. За місцем свого проживання він налагодив виготовлення фальшивих документів, для чого придбав необхідне обладнання та залучив осіб, які постачали йому потрібну «сировину».

32-річна співмешканка чоловіка стала йому партнером у кримінальному бізнесі. Жінка допомагала виготовляти підробки, займалася їх пересилкою та одержувала кошти від замовників.

Роль виконавців виконували 32-річний киянин та 25-річний житель Івано-Франківська. Вони допомагали придбати необхідне для справи устаткування, підшукували клієнтів на фіктивні документи, координували збут підробок, отримували кошти на банківські картки довірених осіб. Ще один виконавець – 23-річний мешканець Миколаївської області – на замовлення організатора виготовляв макети та проекти фальшивих документів.

Оголошення про надання послуг зловмисники розміщували в соціальних мережах Інтернет. Після телефонної розмови із зацікавленим клієнтом зв’язувалися через один із месенджерів, зазначали про внесення авансу на відповідні банківські рахунки та передачу анкетних даних замовника чи відомостей про транспортний засіб. Готовий товар надсилався покупцеві поштовим зв’язком, де він сплачував залишкову вартість.

Кількість бажаючих придбати підроблений документ у цієї групи виявилась не малою. Правоохоронцям відомо, що причетність учасників групи до виготовлення та збуту більше 100 фальшивок. Підроблене водійське посвідчення, приміром, обходилося бажаючим в 4,5 тисячі гривень, а свідоцтво про реєстрацію автомобіля – 700 доларів США.

Працівники внутрішньої безпеки НПУ, Управління стратегічних розслідувань (УСР) в Тернопільській області ДСР НПУ, слідчі ГУНП у Тернопільській області, за фізичної підтримки бійців КОРДу та під процесуальним керівництвом Тернопільської місцевої прокуратури провели 34 санкціонованих обшуки за місцем мешкання фігурантів та на адресах виготовлення підробок у Волинській, Запорізькій, Івано-Франківській, Миколаївській, Львівській, Одеській областях та місті Києві.

Під час заходів правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку, велику кількість голографічних зразків різних видів, устаткування для здійснення друку, фарби, ламінатор, плівку з голографічним зображенням герба України, заготівки пластикових карток, бланки різного роду документів, мобільні телефони, банківські картки, поштові квитанції, чорнові записи, майже 35 тисяч гривень та 1,4 тисячі доларів США, а також згортки з марихуаною, пристрої для вживання наркотиків, зброю без дозвільних документів.

Наразі оголошено про підозру організаторові та чотирьом активним учасникам групи за ч.2 ст.199 та ч.3 ст.358 КК України. Ухвалою суду одного із затриманих вже взято під варту, з правом внесення застави у розмірі 168 тисяч 160 гривень. Найближчим часом санкцію буде обрано його спільникам та організатору. За кримінальні оборудки з документами зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України

You may also like...