На тютюнові вироби припадає майже 39% вилученої протягом 8 місяців 2020 року підакцизної продукції

В ході оперативної роботи та проведених слідчих дій за 8 місяців 2020 року податковою міліцією було вилучено 10,7 мільйонів пачок тютюнових виробів та 164 тони тютюну загальною вартістю понад 690 мільйонів гривень.

В порівнянні з аналогічним періодом минулого року, вартість вилучених з незаконного обігу тютюнових виробів збільшилась майже вдвічі. Так, за січень-серпень 2019 року було вилучено 9,4 мільйони пачок цигарок та 64,7 тон тютюну на загальну суму 356,7 мільйонів гривень.

«Якщо припустити, що вивільнену від фальсифікату долю тютюнового ринку заповнила б легальна тютюнова продукція, то можна порахувати акцизний податок, який надійшов би до бюджету від продажу 10,7 мільйонів пачок тютюнових виробів та 164 тон тютюну. Отримаємо близько 447 мільйонів гривень», – розповів Сергій Солодченко.

Він також зазначив, що значна кількість вилученої тютюнової продукції в незаконний спосіб реалізовувалось через мережу Інтернет. Від початку поточного року податковою міліцією вилучено 854 тис. пачок цигарок та 5,3 тони тютюну на загальну суму 78,5 млн гривень.

Загалом, за результатами січня-серпня 2020 року загальна вартість вилученої податковою міліцією з незаконного обігу підакцизної продукції склала майже 1,8 млрд гривень. З них, 38,7%, тобто понад 690 млн гривень – це вартість вилучених тютюнових виробів та тютюну.

«Тютюнові виробів, які мають відповідні експертні висновки, підлягають знищенню. Ми готові проводити публічні знищення за участі Асоціації «Укртютюн» та представників громадськості», – зауважив Сергій Солодченко.

За словами керівника ДФС переважна більшість тютюнових виробів, які перебувають у незаконному обігу, не реалізується на внутрішньому ринку України, а вивозиться правопорушниками за кордон для продажу у країнах Європейського Союзу. Транзитне розташування України та значно менша ціна на тютюнову продукцію в нашій країні ніж у пострадянських країнах та країнах ЄС – значно сприяють цьому.

Сергій Солодченко також нагадав, що Україна ще у 2016 році взяла на себе євроінтеграційні зобов’язання, які передбачають щорічне зростання ставок акцизу на тютюнові вироби. За цих умов планується до 2023 року досягти європейського рівня оподаткування тютюну, що зробить комерційно невигідним сферу контрабанди тютюнових виробів до країн ЄС і, відповідно, сприятиме детінізації цього ринку.

Державна фіскальна служба України

You may also like...