Обрано запобіжний захід заступнику начальника Харківської митниці ДФС, який завдав державі збитків на суму понад ₴1,6 млн.

Суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту та відсторонення від займаної посади строком на два місяці заступнику начальника Харківської митниці ДФС, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

Як раніше повідомляв начальник відділу прокуратури Харківської області Олександр Цимбалістенко, у січні 2018 року в ході перевірки службові особи митниці виявили порушення вимог Митного кодексу України. Декларант заявив неправдиві відомості щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, щоб ухилитися від сплати мита понад 540 тис. грн за ввезений ним товар — обладнання для обробки МДФ-плит.

Відповідно до вимог митного кодексу України, заступник начальника  Харківської митниці ДФС, будучи службовою особою, був зобов’язаний протягом 6 місяців з дня виявлення факту порушення митних правил скласти протокол про порушення митних правил стосовно вказаного чоловіка за ч. 1 ст. 485 МК України та застосувати стосовно нього як декларанта штрафні санкції у розмірі 300% від суми збитків — понад 540 тис. грн, проте не зробив цього.

Таким чином, дії службовця завдали державі збитків на суму понад 1,6 млн грн, що є тяжкими наслідками.

Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Пресслужба прокуратури Харківської області

You may also like...