Поліцейський змусив затриманого продавати наркотики та «зливати» покупців для підвищення показників

Скеровано до суду обвинувальний акт відносно дільничного офіцера поліції сектору превенції Центрального відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Донецькій області.

Правоохоронець обвинувачується у:

Скеровано до суду

  • незаконному придбанні та збуті наркотичних речовин за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України);
  • перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалися насильством, за попередньою змовою групою осіб  (ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України);
  • завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину, поєднаному із штучним створенням доказів обвинувачення (ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську.

Слідством встановлено, що у вересні 2017 року правоохоронець у змові з іншим дільничним офіцером та колишнім працівником поліції без законних підстав затримали місцевого мешканця та доставили його до службового приміщення поліції у м. Маріуполі.

Застосовуючи насильство та погрожуючи притягненням до кримінальної відповідальності за вчинення вигаданого тяжкого злочину, поліцейський змусив затриманого погодитись продавати канабіс. Також громадянин мав повідомляти дільничному про осіб, які придбають наркотичну речовину, аби поліцейський міг їх викривати в подальшому. Для цього правоохоронець особисто забезпечив затриманого наркотиками.

Таким чином поліцейський, штучно створюючи докази обвинувачення у скоєнні злочину, фіктивно підвищував показники своєї роботи по розкриттю та виявленню незаконного обігу наркотичних засобів.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснювала прокуратура Донецької області. Оперативний супровід – Донецьке управління ДВБ Нацполіції.

У разі доведення вини, обвинуваченому загрожує позбавлення волі на строк від 6 до 10 років з конфіскацією майна.

ДБР

You may also like...