Припинено діяльність міжрегіонального конвертцентру, який обслуговував експортерів сільгосппродукції

Служба безпеки України припинила у Житомирі діяльність міжрегіонального конвертаційного центру із загальним обігом у понад 200 мільйонів гривень.

У межах досудового розслідування встановлено, що двоє організаторів конверцентру використовували реквізити понад 15 комерційних структур з ознаками фіктивності, зареєстрованих на підставних осіб. «Обслуговувались» у конвертаційному центрі більш ніж 20 потужних агропромислових підприємств з Київщини Житомирщини, Вінниччини, Миколаївщини, Черкащини, Чернігівщини та Хмельниччини.

Бізнесмени купували частину сільгосппродукції для експорту за готівку у невеликих агровиробників. Для її легалізації організатори конверту укладали фіктивні угоди купівлі-продажу. Механізм дозволяв комерсантам протиправно збільшувати суми відшкодування з бюджету податку на додану вартість та переводити значні суми грошей у готівку. Організатори конверту отримували «комісію» за послуги залежно від суми «проконвертованих» коштів.

За попередніми підрахунками спеціалістів, за час роботи конверту у 2019-2020 роках через нього пройшло понад 200 мільйонів гривень.

Правоохоронці провели 9 одночасних обшуків в офісах конвертцентру та підконтрольних структурах, а також помешканнях фігурантів кримінального провадження. У зловмисників вилучено бухгалтерську документацію, комп’ютерну техніку, що містить сформовані документи, чорнову бухгалтерію, печатки фіктивних підприємств, чекові книжки та банківські картки.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії. Вживаються заходи для накладення арешту на рахунки фірм, задіяних у протиправній схемі, та майно фігурантів для відшкодування держбюджету завданих збитків.

Документування зловмисників проводилося співробітниками Управління СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими ГУ Нацполіції в Житомирській області за процесуального керівництва прокуратури Житомирської області.

СБУ

You may also like...