Прокуратура Київщини з 2017 року наполегливо намагається повернути державі 5 га лісу в Обухівському районі, які опинились в чужих руках

Прокуратура області продовжує вживати заходів до збереження та повернення незаконно вибутої з державної власності землі.

Проте, реальне виконання рішення суду є одним з найважливіших етапів судового провадження та представницької діяльності прокурора, на якому можуть з’ясуватися нові факти.

Так, рішенням Обухівського районного суду Київської області, яке набрало законної сили у квітні 2017 року, задоволено позов прокуратури області щодо скасування незаконних розпоряджень Київської обласної державної адміністрації 2009 року та повернення у державну власність земельних ділянок лісогосподарського призначення площею майже 5 га на території Старобезрадичівської сільської ради Обухівського району.

Однак, під час виконання зазначеного рішення суду з’ясувалось, що одним із приватних нотаріусів Києво-Святошинського районного нотаріального округу у жовтні 2017, попри наявність судового рішення, здійснено реєстрацію права власності на вказані державні землі за іншою фізичною особою, яка померла ще у березні 2017 року.

Опрацюванням здобутої інформації вдалося встановити, що право власності на земельні ділянки остання набула згідно договорів купівлі-продажу 2010 року, інформацію про існування яких, попередні власники-відповідачі у вищевказаній справі умисно приховали від суду.

При цьому, будь-яка інформація щодо відчуження спірних земель була відсутня і у територіального органу Держгеокадастру, оскільки новою власницею земельних ділянок, всупереч вимог діючого, на той час, законодавства не проставлено відповідну відмітку на державному акті, відтак не проведено їх державної реєстрації.

В підсумку, після смерті набувача земельних ділянок їх новим власником став її спадкоємець та державні землі знову опинилися у приватній власності.

Наразі прокуратурою області вжито додаткових заходів представницького характеру та пред’явлено до Обухівського районного суду позов щодо витребування на користь держави 5 га лісу з чужого незаконного володіння.

Прес-служба прокуратури Київської області

You may also like...