Прокуратура Вінничини виявила численні порушення прав затриманих осіб працівниками поліції

Вінницькою обласною прокуратурою на виконання завдання Офісу Генерального прокурора проведено перевірки додержання конституційних прав затриманих, ув’язнених та осіб, підданих адміністративному арешту, у спеціальних установах та інших відведених для цього приміщеннях територіальних підрозділів Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.

За їх результатами виявлено порушення прав затриманих на одержання безоплатної правової допомоги, зокрема щодо своєчасності направлення поліцейськими повідомлення про їх затримання до регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або взагалі не направлення таких повідомлень. Мають місце проведення працівниками поліції особистого огляду та огляду речей затриманих без залучення понятих.

У Прокуратурі Вінницької області призупиняють прийом громадян

Випадки неналежного оформлення протоколів про адміністративне затримання (порушення прав затриманих осіб на захист, не повідомлення чи не своєчасне повідомлення родичів та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про їх затримання, не ознайомлення з правами, викривлення строку їх затримання, інше) виявлено в діяльності більшості територіальних підрозділів поліції області.

Також наразі діяльність 22 кімнат для затриманих чергових частин територіальних підрозділів поліції призупинена у зв’язку з їх невідповідністю вимогам законодавства. Зазначене призводить до порушень прав затриманих працівниками поліції, які через відсутність таких кімнат утримуються, у тому числі в службових кабінетах та приміщеннях поліції, які для цього не призначені.

В ізоляторах тимчасового тримання Головного управління Національної поліції у Вінницькій області виявлено порушення вимог законодавства щодо матеріально-побутового і медико-санітарного забезпечення утримуваних осіб, а також із залученням спеціалістів територіальних підрозділів Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області порушення законодавства про пожежну безпеку.

У роботі працівників поліції продовжують мати місце випадки необґрунтованої тяганини під час виконання постанов суду про притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності у виді арешту, безпідставного їх невиконання, що сприяє правопорушникам ухилятися від відбування призначених судами адміністративних стягнень в ізоляторах тимчасового тримання.

При цьому працівниками Вінницького районного відділення поліції у січні цього року безпідставно затримано громадянина з метою виконання постанови суду у виді арешту та поміщення його до ізолятора тимчасового тримання, залишивши поза увагою те, що зазначена постанова суду не підлягала виконанню згідно ст. 303 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У свою чергу виявлено випадок адміністративного затримання особи у минулому році працівниками батальйону управління патрульної поліції у Вінницькій області без складення протоколу про її затримання.

Працівниками патрульної поліції також допускаються й інші порушення під час затримання осіб (не повідомлення чи не своєчасне повідомлення родичів та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про їх затримання, не ознайомлення з правами тощо). За результатами розгляду внесеної обласною прокуратурою вказівки начальнику управління патрульної поліції у Вінницькій області до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 поліцейських.

Усього за результатами проведених перевірок органами Вінницької обласної прокуратури на усунення виявлених порушень прав затриманих осіб внесено 40 вказівок. Наразі за результатами розгляду 7 документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10 працівників поліції.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

You may also like...