СБУ спільно з ізраїльськими колегами блокували міжнародний канал контрабанди кокаїну (фото, відео)

Співробітники Служби безпеки України спільно з ізраїльськими колегами провели спецоперацію з викриття та ліквідації міжнародного каналу контрабанди кокаїну
Співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України спільно з ізраїльськими колегами провели спецоперацію з викриття та ліквідації міжнародного каналу контрабанди кокаїну, повідомляє прес-служба СБУ.


Оперативники української спецслужби наприкінці 2018 року отримали інформацію про функціонування каналу контрабанди кокаїну з Панами до Ізраїлю транзитом через територію України. Під час перевірки отриманих даних співробітники СБ України встановили, що наркотики перевозяться авіаційним транспортом прихованими у подвійних стінках багажу наркокур’єрів. Організаторами наркобізнесу є громадяни Ізраїлю та України.

«Гонорар» курʼєрів становив від однієї до чотирьох тисяч доларів США за рейс. Для конспірації зловмисники використовували різних наркокур’єрів під час перевезення товару – одні доставляли кокаїн з Панами в Україну, інші ‒ з нашої країни до Ізраїлю. У ході дієвої взаємодії співробітники СБУ та ізраїльські колеги встановили, що наприкінці грудня 2018 року до Панами вилетіти чергові наркокур’єри для доставки кокаїну в Україну. Вони мали повернутися до нашої країни на початку січня 2019 року, однак організатори каналу контрабанди декілька разів змінювали дату відльоту.

У середні січня 2019 року, за інформацією СБУ, в міжнародному аеропорту «Бориспіль» при проходженні митного контролю двох громадян України, які подорожували разом під виглядом сімейної пари, виявлено майже 3,5 кілограма кокаїну, що був прихований у подвійних стінках валізи чоловіка. З’ясовано також, що валізу чоловік мав передати своєму брату одразу після поверненню в Україну. Під час проведення слідчих дій у межах розпочатого кримінального провадження співробітники СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури провели міжнародну контрольовану поставку валізи з кокаїном до Ізраїлю для викриття всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

Унаслідок контрольованої поставки, у ході якої валіза ще тричі змінювала своїх власників на території України, в Ізраїлі затримано п’ятьох громадян, серед яких організатори каналу контрабанди. На території України та Ізраїлю тривають оперативно-слідчі дії для притягнення до відповідальності всього кола осіб, причетних до функціонування каналу контрабанди кокаїну. За їх результатами в нашій країні буде прийнято рішення щодо пред’явлення фігурантам справи підозри за ст. 305 Кримінального кодексу України.

Операція проводилась спільно зі слідчим відділом Управління СБ України у Сумській області, митницею Державної фіскальної служби України, Державною прикордонною службою України, прокуратурою Сумської області.

You may also like...