Шахраї від імені хворих розміщують оголошення на збір коштів у соціальих мережах

Вкрадена допомога. У соцмережах активізувалися шахраї, які наживаються на онкохворих. Від їхнього імені поширюють дописи із проханням про допомогу. Фотографії та історії справжні – а от реквізити – не ті.

“У мене рак шлунку та рак молочної залози 4 стадії. Високоагресивний рак. Зараз я проходжу дороговартісне лікування”, – каже киянка Оксана Лавінська.

Про те, що на лікування окрім неї самої, активно збирають гроші ще й невідомі люди, Оксана дізналася від знайомих. Ті випадково натрапили на допис у соцмережах. Почала вивчати ситуацію – і жахнулася.

“Мій один тільки цикл лікування на 2 місяців коштує 800 тисяч гривень. Я на наступний курс моїх життєво необхідних ліків навіть половини суми зібрати не можу, а тут ще за рахунок моєї біди вони ще й заробляють і всі кошти, які мені були б потрібні, йдуть на їхній рахунок”, – розповідає вінничанка Марина Ваталінська-Кушнір.

Марина теж знайшла свої фото та документи в дописах шахраїв. Після спроб викрити людей, що їх розміщували – ті її заблокували, а інформацію в групах почистили. Але на тому не зупинилися. Почали ще й знущатися, каже Марина. Надає скріншоти листування.

“Моєму чоловіку почали приходити від цих людей погрози, щоби він їм більше не писав, бо вони його знайдуть і щось йому зроблять. Кіберполіція обіцяла нам, що нам мають перетелефонувати, а нам так ніхто і не перетелефонував”, – каже Марина.

Обидві жінки звернулися до поліції та кіберполіції. Марина переконана: акаунти дописувачів – фейкові. Шахраї постійно змінюють свої імена та аватари на несхожих одне на одного людей. Пробували заблокувати їх у Facebook – та марно.

Мар’яна Сіраковська – представниця справжньої благодійної організації Допомагаю. Каже, це в них викрадали інформацію для дописів. Ба більше, створили сайт-клон. Станом на зараз його вже видалити, але скільки шахраї встигли зібрати коштів – не відомо.

“www.dopomagayu, тільки кінцівка інша ніж у нас. З нашого сайту брали фотографії з нашим логотипом, брали опис справи яку ми писали, наприклад про нашу Марину, про нашу Оксану і нижче вставляли свій номер банківський картки”, – розповідає PR-менеджер благодійного фонду “Допомагаю.укр” Мар’яна Сіраковська.

На справжньому ж сайті – ніяких приватних реквізитів немає, пояснює Мар’яна. Пожертву можна зробити тільки через спеціальну захищену програму. Перевірити можна і реєстраційний код. Де буде зазначена назва фонду і його засновники. Щоб з’ясувати, чи взялася за дописувачів Кіберполіція – “5 канал” звернувся із запитом. Відповіді від правоохоронців досі очікуємо. Тим часом, боротьба Марини та Оксани – триває. Жінкам досі дуже потрібна допомога небайдужих.

Олена Соловйова, Олексій Іванченко, “5 канал”

You may also like...