Тюремникам фейкової «ДНР», які катували в’язнів «Калінінської виправної колонії № 27» у Горлівці, оголосили підозри

Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України повідомили підозри у державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ), участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 ККУ) та у жорстокому поводженні з цивільним населенням, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 ККУ) «ДНРівцям», які катували в’язнів «Калінінської виправної колонії №27» у Горлівці.

А саме:

Тексти підозр оприлюднені на сайті Офісу Генпрокурора.

У структурі терористичної організації «ДНР» у травні 2014 року на базі «Калінінської виправної колонії №27» у Горлівці створено формування «Калінінська виправна колонія №27 «ДНР». Там утримують повнолітніх громадян, засуджених до позбавлення волі незаконно створеними судовими органами так званої «ДНР», у тому числі проукраїнських активістів.

Як сказано у підозрах, Барабаш у червні-липні 2014 року пізно ввечері під час перегляду ув’язненими футбольного матчу завів до колонії приблизно 12 озброєних бойовиків НВФ «ДНР». Вони почали виводити ув’язнених із сектору колонії, ставили їх  біля стінки та стріляли над їх головами із вогнепальної зброї. Барабаш брав у цьому участь. Як наслідок, одному з ув’язнених нанесли вогнепальні тілесні ушкодження, що призвело до ампутації руки, а іншого вбили.

Пізно ввечері 25 грудня 2017 року Дмитро Ляшенко разом з «помічником начальника відділу виправної колонії» Рикуном А.А. привели одного з ув’язнених, засудженого «судом ДНР» за проукраїнську позицію, до приміщення оперативного відділу виправної колонії, де перебували Веріч та Олександр Ляшенко, які почали бити потерпілого – внаслідок прийняття рішення про звільнення та обмін ув’язненого. Веріч змушував чоловіка взяти до рота ручну гранату невеликого розміру, після чого вдарив нею потерпілого по зубах, через що у чоловіка пошкодилася частина зубів. Також Веріч змусив потерпілого взяти гранату до рук, вийняв із неї чеку запала та примушував утримувати гранату у бойовому положенні. Дмитро Ляшенко дістав пістолет «Макарова» із глушником та вистрілив бойовими патронами біля лівого вуха потерпілого, приставляв дуло пістотету до скроні голови та погрожував застрелити. Також Д. Ляшенко за допомогою військового ножа намагався вирізати на лівому плечі чоловіка зображення тризуба, зробив декілька надрізів, після яких у потерпілого залишилися шрами.

Олександр Ляшенко віддавав накази щодо примусової праці ув’язнених колонії на користь  «ДНР», погрожуючи фізичною розправою у разі відмови. Він разом з іншими учасниками терористичної організації змушував ув’язнених виготовляти захист на бойові машини та ремонтувати бойову техніку.

Соболев застосовував фізичне насильство до ув’язнених — надівав на голову захисну каску та наносив удари «дубинкою» по голові.

За даними правоохоронців, учасниками НВФ «ДНР» «Калінінська виправна колонія №27 «ДНР» підозрювані залишаються по теперішній час. // Судовий репортер

You may also like...