У Харкові патрульні шантажем відібрали у чоловіка авто та розібрали його на запчастини

Прокуратура направила до Дзержинського районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовно двох співробітників поліції.

Як розповів начальник управління прокуратури області Іван Тарасов, 24-річному т.в.о. командира патрульної роти інкримінується перевищення службових повноважень, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365 КК України), його 29-річній колезі – пособництво у вчиненні зазначеного злочину (ч. 5 ст.27 ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365 КК України).

суд

За даними слідства, підозрюваний дізнався, що у його сусіда авто-«двійник». Марка машини, колір та номерні знаки співпадали з іншим автомобілем, власник якого мешкає у Києві. Поліцейський вирішив «підзаробити» на цій ситуації. Разом з двома колегами він вистежив сусіда. Патрульні на службовому автомобілі зупинили його Hyundai у малолюдному місці. Правоохоронці сказали водію, що машина нібито перебуває у розшуку, а тому її мають вилучити та помістити на штрафмайданчик. Вони залякували чоловіка, кажучи, що він взагалі може залишиться без автомобіля. Натомість запропонували «альтернативу»  у вигляді 1 тис. дол. «відступних».

Оскільки у потерпілого не було з собою потрібної суми, поліцейські вигадали таку схему: він віддасть їм авто разом з ключами та документами і про місце знаходження транспортного засобу дізнається лише після того, як передасть кошти. Водій погодився на умови патрульних та навіть проїхався з ними до своєї оселі. З дому чоловік виніс правоохоронцям аванс у 6,5 тис. грн. Іншу частину суми він мав передати пізніше. Протягом тижня поліцейські взагалі не виходили на зв’язок з потерпілим, а потім після тривалих перемовин усе ж таки повідомили йому, де знаходиться Hyundaі.

Коли водій приїхав за машиною до гаражного кооперативу, він знайшов її повністю розукомплектованою. Поліцейські зняли з автомобіля все, що тільки було можливим – від акумулятора до спинки сидіння та фар. Як наслідок, потерпілому завдано збитків на суму понад 400 тис. грн.

У результаті обшуків, проведених у рамках кримінального провадження, у т.в.о командира роти знайдено сигнальний пістолет, перероблений під відстріл бойових патронів. Наразі поліцейському інкримінується також незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК України).

Стосовно третього підозрюваного, 23-річного патрульного інспектора, розслідування проводиться за ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365 КК України. Наразі правоохоронець перебуває у розшуку. За даними слідства, він переховується на території Російської Федерації. Судом надано дозвіл на його затримання та обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На даний час усі фігуранти кримінального провадження на вимогу прокуратури відсторонені від обійманих посад.

Прес-служба прокуратури Харківської області

You may also like...