У Києві судитимуть псевдовалютників, які під час втечі з грішми ошуканого клієнта стріляли у поліцейских

Зловмисники намагалися привласнити 10000 доларів, які чоловік вирішив обміняти на гривні за вигідним курсом. Про злочинний план спільників стало відомо працівникам карного розшуку столичної поліції, які затримали їх на місці злочину із речовими доказами. За вчинене їм загрожує до 15-ти років ув’язнення.

Нагадаємо, у травні минулого року у Шевченківському районі працівники столичної поліції викрили двох валютних шахраїв. Під час спроби втечі зловмисники застосували зброю, але  правоохоронці їх затримали, а слідчі розпочали кримінальні провадження за ст. 186 (Грабіж), ст. 190 (Шахрайство) та ст. 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Як розповів начальник Головного управління поліції у місті Києві Андрій Крищенко, на першому поверсі будівлі на вулиці Татарській зловмисники орендували офісне приміщення, де нібито планували розмістити хімчистку. Однак насправді у чоловіків були інші плани, про які власники нерухомості дізналися вже від працівників поліції.

«Приміщення, яке раніше орендувала банківська установа, мало стати принадою для довірливого клієнта. Зловмисники частково обладнали кімнати офісною технікою, стендами та меблями, найняли за 500 гривень двох студентів для створення «робочої обстановки» і розмістили в інтернеті оголошення щодо купівлі валюти за вигідним курсом. Отримавши дзвінок від зацікавленого «клієнта», домовилися про зустріч, після якої розраховували збагатитися на 10 тисяч доларів», – зазначив Андрій Євгенович.

Однак під час угоди клієнт запідозрив неладне, коли «касир» пішов у сусідній кабінет ховати у сейф долари і тривалий час не повертався. Чоловік почав кричати, а потім вирішив пройти слідом і побачив, як працівник банку стрибає через вікно.

«На той момент ми знали про плани щодо підготовки до оборудки, тому наші розшуківці перебували неподалік. І коли побачили, як зловмисники передають один одному через вікно рюкзак із грішми, а потім разом тікають, почали переслідування. Під час втечі один із правопорушників кілька разів вистрелив у бік співробітників поліції. Внаслідок події ніхто не постраждав, спільників затримали», – повідомив Андрій Крищенко.

Поліцейські встановили особи «касира» та його товариша, який стріляв у поліцейських. Це – уродженець Миколаєва, 1993 року народження, та мешканець Києва, 1982 року народження. Обоє – безробітні, а киянин – раніше судимий за незаконне позбавлення волі. На час досудового розслідування суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За словами старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління столичної поліції Леоніда Охремчука, у ході проведення обшуків на місці події та за адресою проживання 25-річного підозрюваного поліція вилучила пістолети, гроші, банківську атрибутику та інші речові докази його протиправної діяльності:

«У помешканні фігуранта ми знайшли договори оренди на інші приміщення. І коли почали встановлювати походження та достовірність документів, з’ясувалося, що за відпрацьованою схемою він діяв протягом півтора року і встиг ошукати майже два десятки людей. Тобто під виглядом банку чи пункту з обміну валют орендував приміщення і облаштовував їх. Потім наймав «працівників», які за його вказівками зустрічалися з клієнтами, брали гроші, які виносили йому через запасний вихід, і більше не з’являлися на робочому місці. Загальна сума матеріального збитку становить близько 20 мільйонів гривень, а потерпілі втратили від 10000 до 100000 доларів США власних заощаджень», – зауважив правоохоронець.

Під час розслідування детективи встановили інших фігурантів, у тому числі й неповнолітніх, матеріали відносно яких виділені в окремі провадження. Матеріали кримінальних проваджень за фактами грабежу, шахрайства та посягання на життя працівника правоохоронних органів скеровані до суду для обрання покарання зловмисникам, яким загрожує до 15-ти років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Києва

You may also like...