У справах Майдану передано до суду обвинувальний акт стосовно заступника голови Дніпровського районного суду м. Києва

Управлінням спеціальних розслідувань за процесуального керівництва прокурорів відділу Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України продовжується системна робота з розслідування, розкриття злочинів, вчинених під час акцій протесту у 2013-2014 роках, всебічне, повне і неупереджене дослідження обставин для забезпечення встановлення об’єктивної істини у кримінальних провадженнях цієї категорії та притягнення винних до відповідальності.

Зокрема, передано до суду обвинувальний акт стосовно заступника голови Дніпровського районного суду м. Києва за фактами винесення завідомо неправосудних рішень про застосування запобіжних заходів, у тому числі тримання під вартою, щодо 4 осіб, яких 18.02.2014 працівниками правоохоронних органів незаконно затримано, сфальсифіковано матеріали провадження і притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях, а до суду подані незаконні клопотання про їх арешт.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, здійснене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудних ухвал, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене з корисливих мотивів та в інших особистих інтересах).

Оскільки обвинувачений працював у суді до підслідності якого належить здійснення кримінального провадження, одночасно з передачею обвинувального акту, прокурором до Верховного Суду подано клопотання про зміну підсудності та передачу справи до іншого суду.

Нагадаємо, що за вказаним епізодом незаконного затримання і протиправного переслідування учасників мітингів та зборів до суду ще в грудні 2016 та січні 2017 року спрямовано обвинувальні акти стосовно заступника начальника Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві – начальника слідчого відділу, його заступника, 6 слідчих, а також прокурора відділу прокуратури м. Києва.

Разом з тим судовий розгляд вказаного обвинувального акту до цього часу не розпочато у зв’язку з тривалими розглядами заяв про самовідвід суддів Голосіївського районного суду м. Києва.

Крім того, за цими ж епізодами неправомірних дій притягується до кримінальної відповідальності колишній заступник прокурора Дніпровського району, м. Києва якого оголошено в розшук та який, за наявною інформацією, на цей час перебуває на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

В іншій частині досудове розслідування триває. Збираються та перевіряються на предмет достатності для притягнення до кримінальної відповідальності докази стосовно співучасників цих та інших злочинів, вчинених під час акцій протесту у 2013-2014 роках.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

You may also like...