У столиці чоловіку повідомили про підозру у шахрайстві за схемою «ваш родич потрапив у ДТП»

У рамках проведення досудового розслідування поліцейські перевіряють причетність затриманого до аналогічного правопорушення, вчиненого раніше на території Голосіївського району, а також встановлюють інших співучасників події.

До столичної поліції зателефонував чоловік і повідомив, що на проспекті Валерія Лобановського він затримав імовірного шахрая, який забрав у його батька гроші. На виклик негайно виїхали наряди патрульної поліції, спецпризначенці та слідчо-оперативна група територіального підрозділу.

Возможно, это изображение (один или несколько человек)

Правоохоронці провели невідкладні першочергові слідчі дії та встановили, що 71-річному потерпілому ввечері зателефонував невідомий, який представився правоохоронцем і повідомив, що його родичка скоїла ДТП та збила чоловіка, а для «закриття справи» необхідно заплатити кошти.

Як розповів слідчий Голосіївського управління поліції Михайло Жушман, фігурант прийшов на зустріч з пенсіонером під виглядом помічника слідчого з наміром забрати кошти:

«Схвильований потерпілий написав «заяву» під диктовку зловмисника, що просить керівництво райвідділу закрити «кримінальне провадження» та віддав всі свої заощадження – 20 тисяч гривень. Після отримання грошей зловмисник пішов, але через пару хвилин додому повернувся син пенсіонера. Він дізнався про подію та побіг за фігурантом. Чоловіку вдалося затримати правопорушника й він разом зі своїм товаришем тримав його до нашого приїзду».

Наразі правоохоронці відпрацьовують маршрутні таксі, якими користувався зловмисник, перевіряють телефонні контакти та інформацію, що міститься у вилученому телефоні. Також аналізуються відео зі всіх камер спостереження системи «Безпечна столиця», які розташовані біля місця події. 31-річного раніше не судимого уродженця Сумщини затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Чоловіку повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці підготували клопотання до Голосіївського районного суду щодо обрання запобіжного заходу затриманому – тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправних робіт на строк від одного до двох років, до п’яти років обмеження волі або позбавленням волі на термін до трьох років.

«Також у рамках досудового розслідування та проведення оперативно-розшукових заходів ми перевіряємо причетність фігуранта до вчинення аналогічних епізодів, скоєних нещодавно та встановлюємо інших осіб, які можуть бути співучасниками зловмисника», – підсумував слідчий.

Відділ комунікації поліції Києва

You may also like...