Site icon УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА

Викрали криптовалютника, щоб отримати ₴600 тисяч: у Запоріжжі затримали шістьох учасників злочинного угруповання

Вказану суму ділки вимагали з чоловіка, який займається криптовалютою. Щоб змусити потерпілого сплатити їм гроші, спочатку викрали його, а потім вдерлися до будинку, звідки винесли майна на 100 000 гривень. Затриманим оголосили підозру за незаконне позбавлення волі, вимагання та грабіж. Їм загрожує до 12 років в’язниці.

Учасники злочинного угруповання, віком від 22-х до 29-ти років, входили до складу банди місцевого кримінального авторитета, діяльність якої знешкодили поліцейські раніше і члени якої наразі знаходяться під вартою. Як і їх поплічники молодики спеціалізувалися на вимаганні та майнових злочинах.

Влітку цього року члени групи отримали інформацію про місцевого чоловіка — криптовалютника. Кілька днів вони спостерігали за обраною жертвою біля відділення одного з місцевих банків, куди чоловік мав приїжджати для зняття готівки. Щоб не привертати увагу, ділки постійно змінювали «постових» та місця паркування автомобілів.

Зібравши достатньо інформації про пересування потерпілого, учасники групи вирішили діяти. Дочекавшись виходу чоловіка з приміщення банку, який у цей момент був з братом, зловмисники оточили їх, побили і силою посадили в автомобіль. Одягнувши на голову поліетиленовий пакет, вивезли обох до приватного будинку у селищі на околиці Запоріжжя. Погрожуючи фізичною розправою, фігуранти вимагали надати їм 600 000 гривень.

Не отримавши бажаного, зловмисники вдерлися до помешкання одного з потерпілих, звідки забрали гроші, золоті прикраси, а також компʼютерну та побутову техніку на понад 100 000 гривень.

Через деякий час фігуранти привезли викрадених братів до середмістя Запоріжжя. Наказавши їм прямувати вздовж вулиці не обертаючись, вимагачі зникли у невідомому напрямку.

Одразу після звернення потерпілих до поліції, оперативники Управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області та слідчі слідчого управління ГУНП в Запорізькій області встановили причетних до злочину осіб. Також з’ясували, що наступного дня після викрадення зловмисники, щоб отримати готівку, повертали її в магазини побутової техніки.

25 вересня за силової підтримки спецпідрозділу ДСР правоохоронці затримали 6 учасників злочинної групи в порядку 208 Кримінального процесуального кодексу України.

За результатами проведення обшуків за місцями проживання та в транспортних засобах вилучили деревʼяні бити, помпову рушниця з набоями, автомати та пістолети, GPS-трекери, рації, оптичний приціл, димові шашки, ножі. Крім того, банківські картки, флеш-накопичувачі, мобільні телефони, авто, на якому безпосередньо перевозили потерпілих, та «чорнові» записи.

За процесуального керівництва Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя усім затриманим, залежно від участі кожного з них, повідомлено про підозри за кількома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 2 ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини);

– ч. 4 ст.186 (Грабіж);

– ч. 4 ст. 189 (Вимагання).

Наразі проводяться необхідні процесуальні заходи для перевірки їх можливої причетності до вчинення аналогічних злочинів на території Запорізької області. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Підозрюваним загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією майна.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

Exit mobile version