За катування засуджених на тимчасово окупованій території судитимуть «начальника Слов’яносербської виправної колонії «ЛНР»

Прокурорами управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури  направлено до суду обвинувальний акт стосовно «начальника Слов’яносербської виправної колонії №60 міністерства внутрішніх справ ЛНР». Його судитимуть заочно за  посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань та порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 438 КК України).

Слідством встановлено, що у 2016 році мешканець Алчевська приєднався  до «МВС ЛНР» окупаційної адміністрації РФ в Луганській області та обійняв посаду керівника колонії. У своїй діяльності він впроваджує насильницьку «державну» політику виконання покарань у відповідності до псевдонормативно-правових актів так званої «ЛНР».

Обвинувачений віддає підлеглим співробітникам накази вчиняти протиправні дії стосовно засуджених: застосувати фізичну силу, катувати,  утримувати без надання медичної допомоги, примусово працювати за їжу. Один із наявних у матеріалах кримінального провадження фактів – систематичне катування засудженого у приміщенні спортзалу установи відбування покарань. Упродовж чотирьох років на виконання вказівок керівника колонії  громадянина України систематично підвішували за руки до стелі, жорстоко били, погрожували вбивством.

Наразі обвинувачений перебуває у розшуку.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими 3 управління Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях проведено.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами Луганської обласної прокуратури

You may also like...