За шахрайство з квартирами померлих людей судитимуть двох чоловіків

За погодженням з Харківською місцевою прокуратурою №4 до суду скеровано обвинувальний акт стосовно двох чоловіків за ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах).

Як раніше повідомлялось, двом чоловікам повідомлено про підозру у  вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

За інформацією керівника місцевої прокуратури Володимира Купріянова, упродовж 2018-2019 років зловмисники відшукували на території різних районів м. Харкова квартири, власники яких фактично в них не проживали або померли, а спадкоємці відсутні або ще не вступили в спадщину. Об’єкти нерухомого майна відчужувалися шляхом обману, з використанням підставних осіб та підроблених документів.

Усього 41-річний харків’янин заволодів 5 квартирами, однією з яких — за попередньою змовою з 25-річним співучасником.

Загальна сума збитків, завданих спадкоємцям померлих осіб та територіальній громаді, складає понад 3 млн грн.

Обом підозрюваним судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Крім цього, працівниками місцевої прокуратури та Московського відділу поліції ГУ НП в Харківській області напрацьовано практику самостійного виявлення та розкриття кримінальних правопорушень, що полягають у заволодінні нерухомістю шахрайським шляхом.

Так, за процесуального керівництва працівників місцевої прокуратури, протягом останніх двох років на розгляд судів направлено 10 обвинувальних актів стосовно 12 осіб у кримінальних провадженнях, у яких предметом кримінальних правопорушень виступають 17 об’єктів нерухомого майна.

Пресслужба прокуратури Харківської області

You may also like...