Затримано учасників міжнародної злочинної організації, які викрадали цінності з банківських сейфів у різних країнах світу

Злочинне угрупування, в переважній більшості – вихідці з України, а нині – іммігранти, тільки в Києві спустошило сейфи в 14 банках. А крім цього – залишило порожніми ще десятки у Латвії, Узбекистані, Росії, Молдові, Білорусії, Македонії та Азербайджані. П’ятьох банківських гангстерів затримали закордонні правоохоронці, завдяки тісній співпраці працівників національної поліції України та Інтерполу. Ще двоє потрапили у кайданки української поліції в Києві та Одесі.

Оперативниками Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України здійснюється супроводження матеріалів кримінального провадження, розпочатого Головним слідчим управлінням НПУ, під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України, відразу за кількома статтями ККУ: ч.3,4,5 ст.185, ч.1 ст.255, ч.3 ст. 209 та ч.3,4 ст. 358.

Спільно з працівниками ГСУ НПУ встановлено, що напочатку 2015 року троє українців, 1965, 1975, 1971 років народження, переїхали на постійне місце проживання до США та на сьогодні є громадянами цієї країни. З метою незаконного збагачення чоловіки змовились і розробили схему, спрямовану на викрадення чужого майна з індивідуальних банківських сейфів. До злочинної організації залучили своїх земляків – мешканців Києва, Одеси та Донецька.

Учасники ієрархічного злочинного угрупування з чітко розподіленими ролями, за заздалегідь підробленими документами, звертались до банківських установ різних держав світу. Під приводом оформлення індивідуального сейфу та зберігання у ньому майна, зловмисники отримували вільний доступ до відповідного сховища, проводили відеофіксацію або сканування замків на комірках, виготовляли ключі до них, а потім відкривали і цупили наявні цінності: гроші, ювелірні вироби, золоті злитки, колекційний крам та інше.

Вже відомо, що орудувала банда у таких країнах, як Білорусія, Узбекистан, Молдова, Росія, Латвія, Азерйбаджан, Македонія, і, звичайно, в Україні.

Встановлено, що за 2015-2016 роки ці злодії викрали майно 55 потерпілих з 14 банківських установ, які розташовані у Києві. Внаслідок чого зловмисники привласнили майже 5 мільйонів доларів США, 549 тисяч євро, майже 25 тисяч фунтів стерлінгів, понад 8 мільйонів гривень, 147 тисяч рублів, 30,5 тисяч угорських форинтів, а також – золоті злитки, прикраси, колекційні монети і марки тощо.
Все поцуплене добро використовувалось зловмисниками виключно в особистих цілях: придбання нерухомості, купівля дорогих автомобілів, накопичення заощаджень.

Завдяки плідній співпраці Департаменту внутрішньої безпеки НП України та каналів Інтерполу, поліція Латвії затримала одного з фігурантів, який приїхав туди на промисел. Ще по двох «гастролерів» піймали з речовими доказами правоохоронці з Узбекистану та Азерйбаджану.

Спільними діями з працівниками ГСУ оперативники ДВБ НПУ, під процесуальним керівництвом ГПУ, затримали двох фігурантів ОЗГ на Україні: 39-річного киянина та 38-річного одесита.

Проведено 52 санкціоновані обшуки у столиці, Київській, Дніпропетровській, Одеській, Вінницькій та Харківській областях, під час яких вилучено велику кількість готівки у різній валюті, мобільні телефони, оргтехніку, кілька комплектів пристроїв та відмичок для відкривання замків, ключі до депозитних банківських комірок та станки для їх виготовлення, цифрові носії з інструкцією для виготовлення ключів, підроблені документи. За місцем мешкання одесита також виявлено справжній арсенал зброї: 10 пістолетів, 2 автомати, 3 гранати, рушницю, 4 глушники до зброї, набої, ножі. А, крім того – психотропні речовини і наркотичні засоби.

Затримані доставлені до ізоляторів тимчасового тримання. Найближчим часом їм буде оголошено підозри та обрано запобіжний захід. Тривають подальші дії, з метою встановлення та притягнення до відповідальності усіх учасників злочинної організації.

(відео, коментар: речник ДВБ НП України Олеся Орлова)

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України

You may also like...