Злочинна група викрадала гроші клієнтів українського банку за допомогою мобільного банкінгу

До кіберполіції звернулися представники служби безпеки банку із повідомленням про несанкціоновані списання грошей з особистих рахунків клієнтів. За даним фактом було розпочато кримінальне провадження.

За результатами досудового розслідування працівники Карпатського управління Департаменту кіберполіції, за процесуального керівництва Івано-Франківської місцевої прокуратури, викрили групу осіб у причетності до вчинення цього злочину.

Працівники кіберполіції встановили, що до складу групи входило троє мешканців міста Івано-Франківськ. Вони розробили протиправний механізм перерахунку грошей клієнтів одного із українських банків. Кошти зловмисники перераховували на підконтрольні рахунки іншого українського банку та в подальшому використовували їх на власний розсуд. При цьому несанкціоноване списання коштів було можливе лише завдяки мобільному додатку, установленому на мобільний пристрій чи комп’ютер клієнта банку.

За адресами проживання учасників злочинної групи поліцейські провели санкціоновані обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, додаткові носії інформації, банківські картки та чорнову документацію. Вилучене направлено на експертизу.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) КК України. Підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Їм загрожує до восьми років ув’язнення.

Для того аби уберегти свої заощадження спеціалісти з кіберполіції радять:

– не вводити дані банківської картки на неперевірених сайтах;

– при здійсненні розрахунків в мережі Інтернет користуватися перевіреними сайтами (тобто такими, де використовується захищений протокол https://);

– підключити послугу “SMS-банкінг” та відслідковувати всі фінансові операції;

– періодично проводити сканування комп’ютера на віруси та використовувати актуальне антивірусне програмне забезпечення;

Якщо ж Ви стали жертвою злочинних дій цих правопорушників просимо повідомити про це до Департаменту кіберполіції, використовуючи форму зворотного зв’язку на нашому сайті.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

You may also like...