Нова реальність вимагає прискорити автоматизацію в гірничодобувній промисловості

Оскільки уряди в різних країнах, в тому числі й в Україні готуються до відновлення економіки після карантину пов’язаного з пандемією COVID-19, деякі сектори отримали більше ударів, ніж інші.Пандемія вплинула на всі галузі, і внесла глобальні обмеження, що сприяють соціальному дистанціюванню, це означає, що проєкти з видобутку корисних копалин були припинені. Про це пише профільне видання Інформаційний портал про техніку – Заповнювачі.  Як і у випадку з будівництвом, в гірничодобувній промисловості зайнято дуже значна кількість робочої сили, яка занурюється в глибини шахт в переповнених клітках і залишається під землею протягом багатьох годин або повний день, тому ясно, що гірничі роботи в закритих просторах можуть бути каталізатором поширення COVID- 19.

Холодні фрези Wirtgen

Фото: mcet.com.ua

Проте, гірничодобувний сектор має важливе значення, у нього є фінансові можливості, і його відновлення буде відбуватися швидше, але це також багато в чому залежить від попиту з боку інших секторів, особливо на обладнання та спецтехніку.

Нова реальність вимагає прискорити автоматизацію

Спалах COVID-19 поставив під сумнів найближче майбутнє кількох гірничодобувних підприємств по всьому світу. В результаті може зрости привабливість і попит на рішення для скорочення людської робочої сили на рудниках і в шахтах.

Впровадження автоматизованих шахтних рішень, в тому числі роботизованих самоскидів і віддалених центрів управління, було повільним, але стійким трендом.

Одним з перших кроків в області автоматизації стало те, що у 2008 році глобальна гірничодобувна компанія Rio Tinto «Шахта майбутнього» виступила з відповідною ініціативою.

Сьогодні повністю автоматизовані процеси в деяких регіонах світу, наприклад:

  • З віддаленого операційного центру в Перті, Західна Австралія, робочі керують автономними гірничодобувними транспортними засобами на шахтах, що знаходяться на відстані понад 1200 км в регіоні Пілбара в Західній Австралії. Сьогодні близько третини парку вантажних автомобілів на шахтах Pilbara в Rio Tinto є автономними.
  • Підземний золотий рудник Syama в Малі став першим у світі повністю автономним рудником. Розроблений у співпраці зі шведською інжиніринговою компанією Sandvik, шахта працює з повністю автоматизованими вантажівками, навантажувачами та бурами. Повністю автономна робота означає, що шахта може працювати 24 години на добу, причому всі операції контролюються з віддаленого операційного центру.

Тенденції

Залежно від того, як довго триватиме ця криза, в недалекому майбутньому гірничодобувна галузь може зробити ще більші кроки в розробці автономних технологій видобутку, зазначає видання.

Хоча неможливо передбачити, як пандемія вплине на подальший стан гірничодобувної промисловості, безсумнівно те, що цей сектор економіки повинен переналаштуватись та підготуватися до роботи відповідно до нової реальністі, в якій вона може працювати та підтримувати себе відповідно до обмежень і проблем, які такі пандемії приносять з собою.

You may also like...