Голову держадміністрації одного з районів Харкова викрили на співпраці з спецслужбами РФ

Співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області у межах розпочатого кримінального провадження викрили голову адміністрації одного із районів Харкова на співпраці з російськими спецслужбами.

Оперативники СБУ встановили, що посадовець у 2015 році під час перебування в тимчасово анексованому Криму був завербований представниками ФСБ для виконання завдань на шкоду державній безпеці України.

«Зустрічі з кураторами відбувалися як на території РФ, так і в третіх країнах», ‒ повідомив на брифінгу заступник Голови СБУ Віктор Кононенко. За його словами чиновник, який має допуск до державної таємниці, також активно використовував для спілкування з росіянами електронну пошту та видані кураторами засоби мобільного зв’язку із спеціальними додатками.

Співробітники спецслужби задокументували, що райадміністрація під керівництвом зловмисника фактично саботувала Укази Президента із забезпечення «черг» мобілізації на території району. Крім того, за ініціативою посадовця у Харкові були створені «альтернативні» спілки ветеранів АТО. «Вони займались не допомогою ветеранам війни на сході, а вимаганням грошових коштів з підприємців міста», ‒ підкреслив Віктор Кононенко. Через діяльності цих псевдоспілок також збиралась, систематизувалась та передавалась голові адміністрації інформація щодо особистих даних учасників антитерористичної операції. Він накопичував отриману інформацію на електронних пристроях для подальшої передачі спецслужбам РФ з використанням заздалегідь відпрацьованих каналів електронного зв’язку.

Під час слідчо-оперативних дій правоохоронці виявили та задокументували факт збору зловмисником для передачі російському куратору списків військовослужбовців, які брали участь в АТО. Згідно із висновком Державного експерта з питань таємниць зібрані посадовцем матеріали містять службову інформацію, передача якої спецслужбам РФ завдасть істотної шкоди державній безпеці Україні.

Співробітники спецслужби у межах досудового розслідування також встановили факт наявності у чиновника подвійного громадянства. За сприяння ФСБ без наявних на те підстав зловмисник у лютому 2015 року користувався на тимчасово анексованій території АР Крим внутрішнім паспортом громадянина РФ. У квітні 2016 року цей паспорт був змінений Управлінням з питань міграції ГУ МВС Росії по м. Москва на інший, також посадовцю був виданий закордонний паспорт громадянина РФ та індивідуальний податковий номер.

Наразі за результатами розслідування голові адміністрації оголошено про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада). Чоловіка буде оголошено у розшук у зв’язку із тим, що він переховується на території РФ від органу досудового розслідування.

СБ України перевіряє інших посадовців органів влади та місцевого самоврядування Харківського регіону, які можливо причетні до агентурної мережі спецслужб РФ, та протиправно отримали російські  паспорти.

Прес-центр СБ України

You may also like...