«Справа неякісних бронежилетів»: слідча експертиза проводилась не за держстандартами?

Експертиза, яка проводилась під час слідства у справі по закупівлі бронежилетів, проводилась не відповідно державного стандарту ДСТУ.

Про це стало відомо під час слухання обвинувачення начальника відділу розробки речового майна Головного управління Василя Саковця, , пише  «Український мілітарний центр».

«Справа бронежилетів»: слідча експертиза проводилась не по ДСТУ

Мова йде про ДСТУ В 4103-2002, згідно з яким клас балістичного захисту бронежилету оцінюється в комплексі, а не кожний елемент окремо.

За матеріалами справи, які були озвучені на судовому засідання, експерту Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС було поставлено питання “чи пробиваються елементи захисту у різних випадках”.

Відповідно до того, що бронежилет Корсар-М3М-1-4 є диференційного рівня захисту від 1 до 4, то тримання влучання кулі, калібром 7,62х54 мм гвинтівкового набою 57-Н-323с, має відбуватися у місцях розміщення жорстких бронепластин, решта частин бронежилету відповідає І рівню захисту за ДСТУ та оснащена м’яким балістичним пакетом.

Розташування жорстких бронепластин у бронежилетів типу Корсар-М3М

На сайті виробника вказується, що м’який балістичний пакет відповідає класу захисту за ДСТУ 1  (NIJ Level IIA). Матеріал м’якого балістичного пакету: пара-арамід або НВМПЕ (надвисокомолекулярний поліетилен).

 

Таблиця відповідностей класів захисту за ДСТУ В 4103-2002 до засобу ураження для цих рівнів:

Клас захисту

Засіб ураження

Тип кулі

Маса (г)

Швидкість (м/с)

1

Пістолет ПМ, куля 9 мм пістолетного набою 57-Н-181с

У сталевій оболонці зі сталевим осердям

5,9

315±10

Відповідно до цих даних окремі елементи бронежилету, окрім бронепластин будуть пробиватися кулею калібром 7,62х54 мм гвинтівкового набою 57-Н-323с.

На опублікованому директором Державного бюро розслідування Романом Трубою фрагменті відео, як раз продемонстровано влучання у передню частину бронежилету без пластини, про що свідчить гнучкість зразка на відео:

Відеопрогравач

00:00
00:18

На 14-й секунді добре видно гнучкість передньої частини чохла бронежилету, яка згинається від своєї ваги:

Стопкадр на 14-й секунді відео опублікованому Романом Трубою

На 16-й секунді передня частина бронежилету складається майже перпендикулярно від своєї ваги у руках:

Стопкадр на 16-й секунді відео опублікованому Романом Трубою

За доступними матеріалами справи, оприлюдненими в ході слухання, експертиза перевіряла зразок бронежилету саме поелементно, а не у відповідності до класу ДСТУ всього виробу.

Також під час засідання прозвучала інформація, що згідно протоколів вага бронежилету на випробуваннях складала 4,8 кг, хоча вага стандартного повнокомплектного бронежилету Темп-М3М складає близько 14 кг.

You may also like...