Аферисти під назвою Trade12, що імітували торги на біржі, дурили людей по всьому світу – МВС реагує вяло

96 українців звернулись до Національної поліції із заявами про шахрайство. Вони стверджують, що користувались послугами компанії Trade12, що імітувала торги на біржі — і, зрештою, втрачали всі вкладені кошти. В поліції стверджують, що загальна сума завданих компанією збитків (не лише в Україні) може сягати 5 мільйонів доларів.

Про це ідеться у матеріалі «Слідство.Інфо» «Метелики з Волл-стріт».

96 українців звернулись до поліції через втрату грошей на фіктивній біржі

Всім, хто подав заяву, дзвонили з німецьких чи канадських телефонних номерів і пропонували швидко й гарантовано заробити, купуючи і продаючи акції. Наполягали, запевняючи, що всьому навчать. Після того, як люди встановлювали на свої комп’ютери необхідні програми й робили перший внесок — дійсно, «заробітки» фіксувались і частину грошей виводили. Однак рано чи пізно торгівці все одно програвали. Консультанти спонукали їх вкладати більше грошей, щоб «відігратись» — у підсумку втрати були ще більшими.

Як виявили правоохоронці України та Великої Британії, компанія взагалі не купувала акції на ринку. Гроші, які клієнти перераховували Trade12, обліковувались банком як оплата за купівлю дитячих іграшок, годинників, автозапчастин і тому подібного. «Початок роботи», «відкриття банківського рахунку», «купівля акцій» почасти не супроводжувались документами, а підписом часто слугувала поставлена в потрібному місці «галочка».

Коли клієнти намагались повернути собі кошти, працівники Trade12 починали погрожувати чи запевняли, що зробити це неможливо. Ті ж, хто таки повертав частину вкладеного, пізніше стикався з наклепами на себе в інтернеті, двері їхніх будинків чи квартир розмальовували, довкола розкидали провокативні листівки.

Поліція відкрила кримінальне провадження, і півтора роки тому навіть заарештувала сімох пов’язаних із Trade12 людей. Однак зараз усі вони на свободі, а компанія продовжує діяльність під іншими брендами.

You may also like...